Strani i domaći arheolozi nastavljaju istraživanje lokaliteta Svinjarička čuka

U leskovačkom Narodnom muzeju u toku je realizacija prolećne kampanje projekta istraživanje praistorijskog lokaliteta Svinjarička Čuka u selu Štulac, kod Lebana.

U pitanju je međunarodna saradnja tri institucije: austrijskog Arheološkog Instituta u Beču (Austrija) na čelu sa dr Barbarom Horejš, Arheološkog Instituta u Beogradu koga predstavlja dr Aleksandra Bulatovićem i Narodnog muzeja u Leskovcu, sa višim kustosom Vladimirom Stevanovićem, rukovaocem Praistorijske zbirke muzeja.

Kako je navedeno u saopštenju leskovačkog Muzeja  stručnjaci iz navedenih institucija će raditi na obradi i dokumentaciji arheološkog materijala prikupljenog sa sistematskih arheoloških iskopavanja na lokalitetu Svinjarička čuka, prethodnih godina.
„Dodatnom i daljom obradom ovog materijala, predmeti i podaci dobijeni tokom arheoloških istraživanja će se naći u novim naučnim publikacijama i doneti novo svetlo u stručnoj i široj javnosti o životu u praistoriji unutar Leskovačke kotline, ali i centralnog Balkana. Takođe, cilj ovogodišnje kampanje je priprema za prezentaciju materijala sa lokaliteta široj javnosti u 2025. godini, koja je na nivou Republike Srbije predviđena za Godinu Arheologije, navodi se u njihovom saopštenju.

Takođe pročitajte

Izložba Boška Petrovića od 11.jula u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti

U Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu 11.jula u 20 sati biće  otvorena izložba Boško …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.