„Stereo“ – drugi disko klub u bivšoj SFRJ

Daleke 1969.godine, odmah posle Zagreba, u Vlasotincu su dva zaljubljenika u „zapadnjačku“ muziku Aleksandar Davinić i pokojni Perica Mirković otvorili disko klub „Stereo“. Nezvanično to je bio drugi disko klub u SFRJ gde nije bilo „žive svirke“ već se puštala muzika sa gramofona. Zvanično, to je bilo jedino mesto gde su se mogli čuti noviteti i biti prividno deo jednog velikog pokreta koji je pokrenuo „revoluciju“ ne samo u muzici već i u svim sferama života.

vlasotince aleksandar davinicAko je radni vek posvetio novinarstvu onda se može reći da je ceo svoj život Aca Davinić posvetio muzici. Producirao je više od 50 izdanja i bio menadžer mnogim muzičarima.

U rodnom Vlasotincu hteo da je da tih šezdesetih godina približi duh jednog vremena koje je „krao“ sa talasa Radio Luksemburga i BBC. Gramofon i ploče nabavljao mu je ujak Stevan Valčić ali je i on sam snimao na magnetofonu sa trakama muziku koja još uvek inspiriše mnoge generacije.

vlasina mlin vlasotinceOstaće zabeleženo da je 1975. godine punih 120 sati puštao neprekidno muziku u Domu partizana, pet dana i pet noći.  Sopstveni rekord  oborio je i u Bazelu kada je pridodao još tri dana i tri noći.

„Još uvek pamtim da je ulaznica u disko klubu „Stereo“ bila pet dinara. To nisu bile male pare. Nije bilo lako ni otvoriti disko klub morali smo da imamo saglasnost Saveza socijalističke omladine. Ipak, nismo imali cenzuru i mogli smo da puštamo sve, osim nacionalističkih pesama koje inače nisu bile tada ni tražene. Moram priznati da nije bilo sve dozvoljeno pa smo tako morali da skinemo sa repertoara pesmu Džejn Birkin „Je taime“ jer je „kvarila“ omladinu, priseća se Davinić koji je sarađivao sa tadašnjim poznatim voditeljima Vojom Šiljkom, Milenkom Jelačom, Draganom Jelićem..

vlasotince staro groblje amfiteatar„Vlasotince je zaista u tom periodu imalo primat po sadržajima koji smo nudili omladini. Naše žurke su prenosili Radio Leskovac i Radio Niš, bilo je uključenja uživo. To su bila druženja i svirke koja su trajala po nekoliko dana na Starom groblju. Prepodne smo se bavili recitalima koji su veličali lik i delo Josipa Broza Tita ali smo u večernjim satima uživali uz Rolingstonse, Bitlse, Bič Bojse, Boni M… Malo je poznato da je grupa „Smak“ prvi nastup nakon osnivanja imala u Vlasotincu, nastupao je i „Kerber“ a imali smo i lokalne bendove. Najveći uspeh napravila je grupa „Rubini“ koji su učestvovali i na Beogradskoj gitarijadi. Njeni članovi su bili Žika Španija, Peka Žuti, Đorđe Cakić Mačak, Miša Bojkov, Dragan Dimanić i tragično nastradali Miroljub Davinić

Takođe pročitajte

Lebane po četvrti put organizuje Miholjske susrete sela

I ove godine opština Lebane je kod Ministarstva za brigu o selu prošla na projektu …

4 komentari

  1. Super. Hvala za ovako divan tekst koji me je vratio u jedno zlatno vreme koje bi zelela da “pogodi“ mladje i buduce generacije. Davno sam bila u Vlasotince i ovim tekstom sam se vratila u sve ono sto je bilo sjajno od gimnazijskih dana i studija na fakultetu. Hvala

    • Postovana Ljiljana, trudimo se da promovisemo korisne i pozitivne ljude i dogadjaje. Javite se ako imate neki primer iz Vase sredine. I hvala na lepim recima

  2. Sjajno. Pozdravljam goispodina Davinica.

  3. To je moje Vlasotince. Ponosim se sto sam najlepsi deo svoh zivota proveo u njemu i dva puta prisustvovao Davinicevim rekordima. Tekst je super, pozdrav Misi Bojkovu od tetka Smiljinig Draganceta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.