Srednjoškolci se udružili i očistili deo nišavskog keja

Učenici odeljenja II/7 niške Gimnazije „9.maj“ Milica Stojanović i Veljko Đorđević, kao deo tima „Niške haubice“ u saradnji sa parlamentima pet niških srednjih škola i organizacijom „Nađi Raula“ ovog vikenda su u Nišu organizovali akciju čišćenja dela nišavskog keja.

„Niš je dugo godina važio za jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, danas to nije slučaj ali mi poznajemo delove grada gde je potrebno pojačati higijenu. Odlučili smo se da uredimo deo Nišavskog keja, budući da ovde nema kanti i otpad se nalazi na sve strane. Danas smo po mojoj proceni sakupili oko 20 – 30 džakova otpada“ – izjavila je Milica Stojanović, jedna od pokretača cele ove akcije.

Podsetimo, tim učenika Gimnazije „9.maj“ iz Niša je pobednik konkursa „UPSHIFT 3“, a ova akcija se realizuje kao pobednička ideja. Inače, UPSHIFT je program namenjen mladima uzrasta 13 – 19 godina, kojima omogućava pristup znanju i veštinama, koje ne mogu da steknu u formalnom obrazovanju.

„Naš projekat je bio podizanje svesti kod mladih ljudi o ekologiji. Planiramo da nastavimo sa projektom. Trenutno radimo na ugovoru oko postavljanja novih kanti, tako da bi to trebalo da bude deo našeg projekta u narednom periodu“ – zaključuje Milica.

Kako kaže Veljko Đorđević, cilj ovog projekta nije da kratkotrajno očiste grad, već da ovo postane tradicija.

„Naš cilj je da očistimo ceo Niš od zagađenja. Naš cilj nije da kratkotrajno rešimo problem, već da ovo bude tradicija. Gde će se sve škole uključiti. Želimo da svakog meseca čistimo neki deo grada. “- izjavio je Veljko Đorđević, mladi gimnazijalac.“

Pored učenika Gimnazije „9.maj“ u Nišu u akciji čišćenja keja učestvovali su i učenici Gimnazije „Svetozar Marković“, Srednje stručne škole, Pravno – poslovne škole. Akciju su podržali svojim radom i studenti Pravno – poslovnog fakulteta i volonteri organizacije „Nađi Raula“ iz Niša.

Kao što su i sami organizatori rekli, sakupljeno je između 20 i 30 džakova otpada.

Takođe pročitajte

„Jablanički slavuji“ osvojili prvo mesto u Beogradu

Jablanički slavuji osvojili su prvu nagradu na internacionalnom etno takmičenju „Donne in musica“ u Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.