Srbija druga po smrtnosti od raka grlića materice

Pod sloganom „Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice“ udruženje građana Roditelj, uz podršku Ministarstva zdravlja  i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“, sprovodi nacionalnu kampanju kojom želi da se čitava Srbija ujedini u borbi protiv raka grlića materice.

Od ove bolesti u našoj zemlji svakog dana umre najmanje jedna, a obole četiri žene.

Cilj kampanje je da se kroz unapređenje svesti javnosti o mogućnostima, značaju i bezbednosti prevencije HPV oboljenja putem imunizacije u značajnoj meri smanji učestalosti malignih oboljenja izazvanih HPV infekcijom.

logo_srbija-protiv-raka-grlica-matericeRak grlića materice je jedno od retkih malignih oboljenja čiji je uzročnik poznat- razvija se pod uticajem Humanog papiloma virusa (HPV). A primarna prevencija, koja podrazumeva imunizaciju mlađe populacije, devojčica i dečaka uzrasta od 9-15 godina, protiv HPV virusa tipa 16,18 6 i 11 , glavnih uzročnika raka grlića materice ali i drugih oboljenja izazvaih ovim virusom, najefikasniji je način prevencije ovog oboljenja. HPV vakcina pruža visoko – efikasnu zaštitu od raka grlića materice i drugih oboljenja izazvanih HPV. Uspešno se primenjuje u 130 zemalja sveta, uključujući 19 zemalja Evropske unije i sve zemlje regiona.

Gordana Plemić, predsednik udruženja Roditelj istakla je da je podizanje svesti stanovništva, a posebno roditelja o značaju primarne prevencije oboljenja koje izaziva HPV virus, ključno u borbi sa ovom opakom bolešću.

„Rak grlića materice je drugi vodeći uzrok umiranja među ženskom populacijom u Srbiji. Kao što svaka žena treba da brine o sopstvenom zdravlju, isto tako smo dužni da brinemo o zdravlju svoje dece. Vakcinacija je definitivno najsigurniji i najbezbedniji metod kojim možemo sprečiti nastanak ove opake bolesti. Budimo odgovorni prema svom i zdravlju naše dece“, zaključila jePlemić .

U Srbiji svake godine od raka grlića materice oboli oko 1.250, a umre 470 žena. Ovi podaci svrstavaju našu zemlju na drugo mesto po smrtnosti u Evropi i na četvrto mesto po broju obolelih.

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.