SPRŽA – idealni zimski specijalitet od svinjskog mesa

Ako volite čvarke onda će vas sprža oduševiti jer su u suštini to slični proizvodi koji opet nisu ni nalik iako potiču od iste sirovine – svinjske masti uz dodatak vode i soli.

Zapadna Srbija  se već pročula po „duvan čvarcima“ ali samo zato što su južnjaci stidljivo spržu čuvali samo za sebe da ih tokom zime „greje“ svojim kalorijama.

Onda se  otvaranjem etno restorana pružila prilika da ugostitelji svoju ponudu obogate domaćim specijalitetima među kojima sprža zauzima počasno mesto. Sa spržom nema varanja jer se i najmanji „nedozvoljeni“ dodatak odrazi na ukus i formu. Sprža mora biti „na končiće“, odnosno nakon 10 sati topljenja svinjske masti izdvoje se komadići mesa koji se energičnim mešanjem pretvaraju u spržu. U čemu je razlika između čvaraka i sprže pojašnjava nam Zvonimir Filipović iz Lebana koji se sa svojim ortakom Nenadom Dejanovićem već desetak godina bavi preradom mesa. Poznati su upravo po sprži.

„Čvarci su ustvari napola gotova sprža. Kada nastavite da topite čvarke dobijate spržu. Ovako je najlakše objasniti razliku između čvaraka i sprže ali nije baš tako jednostavno napraviti spržu. Počev od sirovine, najbolje su domaće svinje, onda način na koji se secka svinjska masta, kada se dodaje voda a kada so a nakon 10 sati mešanja posebna priča je da se iz sprže iscedi mast. Ne sme biti ni gram masti, mora ostati samo meso, otkriva nam Zvonimir koji je preradom mesa počeo da se bavi da bi obezbedio kvalitetne namirnice za kafanu. Sada su on i ortak Nenad vlasnici jedinog preraživačkog kapaciteta u lebanskoj opštini. Ne postoji način da se proces dobijanja srpže skrati jer onda ne bi bila „domaća“, niti bi to bila sprža.

„Nepravedno je optuživati spržu da je uzrok nastana holesterola jer je to u suštini čisto meso. Zdravije je pojesti 50 grama sprže nego pola kilograma neke nekvalitetne salame. Ne dodajemo ništa osim vode i soli, nema aditiva niti bilo kog nezdravog sastojka. U pitanju je dugotrajan proizvod koji se vekovima proizvodio na jugu Srbije, kaže Nenad koji se ne usuđuje da sprži pripiše neka druga svojstva osim gastronomskih. Kaže da ne veruje u priče da je afrodizijak ali da je idealna podloga kao predjelo i meze.

„Sprža sa kiselim paprikama je poseban delikates a ako tome dodate malo sira i vruće pogače onda vam glavno jelo i ne treba. Sendvič sa spržom i kajmakom je takođe nešto što se pamti, preporučuju Zvonimir i Nenad.

Posle leskovačkog roštilj mesa i ajvara još jedan domaći specijalitet naći će se na listi brendova koji će obogatiti gastronomsku ponudu ne samo ovog kraja već i čitave Srbije. Udruženim snagama Leskovčani i Lebančani krenuli su u postupak brendiranja

„Sprža je promovisana na više sajmova i manifestacija kao što su Sajam etno hrane i pića u Beogradu gde je proizvođač „Roštilj-co“ Lebane nagrađen specijalnim priznanjem  Sajma etno hrane – robna marka iz Srbije u robnoj grupi proizvodi od mesa, podgrupa prerađevine od svijskog mesa i   Sajam leskovačkog domaćeg ajvara, zimnice i pica. U narednoj godini planirane su programom rada aktivnosti na sertifikaciji Leskovačke sprže kod Zavoda za intelektualnu svojinu Beograd. Sertifikacija je dugotrajan i mukotrpan posao i zahteva pažljivo i redovno praćenje proizvodnje i procesa rada kod poljoprivrednika ogajivača svinja, kaže v.d.direktora Privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga Goran Jović i dodaje da ih podržava i leskovačka  lokalna samouprava.

Gradsko veće je novembra prošle godine odobrilo 400.000 dinara za brendiranje novog, trećeg po redu leskovačkog brenda.

Takođe pročitajte

Za 30. rođendan „Nišville“ angažuje 300 volontera!

Nišville Jazz Festival će u ovoj godini proslaviti dva jubileja, 30. godina postojanja i 15. …

8 komentari

 1. Brate mili, to su duvan cvraci, samo smo ih mi vec brendirali, pa ste vi morali da smislite durgo ime!

 2. Zdravo
  Duvan cvarci. To sad privi put cujem. Kod mene blizu Lebana Moja Baka i drugi selani pravili su sprzu pre 60 godina svakog octomber kada su spremali svine za zimu.

  Spremane cvaci pocine isto. Ali kad spremane cvarci stane, sprza continues sa sprmanem sa praz i luck, crvene paprike,cepanem mesa i duze vreme kuvana i przena. Mislim zato se i zove Sprza.

  U Canadi imamo Cvarci ( ne bas po najboli) koliko hoces a sprzu samo kad moja majka napravi.

 3. Zalim te, kad se procita tvoj komentar jasno je da nisi ovo probao. Svi znamo sta su duvan cvarci, Sprza je nadgradnja bez trunke masnoce u tome je ogromna razlika.

 4. U bilo kojem dobro snabdevenom marketu u Srbiji mozete kupiti duvancvarke. Zasticen brend Zlatiborskog kraja. inace im je cena oko 10 eura za kilogram.
  Razlika izmedju duvancvaraka i leskovacke sprze je u nacinu pripreme i sastojcima koji se koriste, duvancvarci sem masnog tkiva i mesa specijalno secenog na trake ne sadrze nikakve druge dodatke ( crni luk, tucanu papriku, praziluk…), dok Leszkovacka sprza se pravi od gotovih cvaraka, msea i iznutrica, praziluka i paprike dugotrajnim upzavanjem i povremenim dodavanjem vode koja sluzi da homogenizuje masu/

  • Moja majka je sa juga.Pre 50 godina su pravili sprzu.A za duvan cvarke sam cuo pre deset god.I verujte ni blizu nisu ukusni kao sprza,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.