utorak , 22 septembra 2020

Sedam stotina talenata „Na krilima mašte“

Možda se baš u ovim trenucima na padinama Vlasinskog jezera u glavama dvadesetak dečaka i devojčica javlja pomisao da bi profesionalnu karijeru mogli da grade na polju umetnosti.

Ne dešava se to prvi put jer je više od 30 učesnika ranijih dečijih likovnih kolonija „Na krilima mašte“ završilo likovnu akademiju na šta su organizatori iz Doma kulture u Pečenjevcu izuzetno ponosni. Za 23 godine kolonija je imala više od 700 učesnika, a njen koncept za sve to vreme nije promenjen.

Privilegiju da učestvuje na koloniji dobija po jedan najtalentovaniji učenik iz svake od leskovačkih osnovnih škola po izboru predmetnih nastavnika. Deca borave u prirodi koja im bude i najčešća inspiracija za crtanje i slikanje. Od najboljih radova posle petodnevnog druženja pravi se izložba. Slike se poklanjaju ili se prodaju, a prihod odlazi u humanitarne svrhe. Poslednjih 30 radova je dato na dar dečijem odeljenju Kliničkog centra Srbije.

“Radio sam sa decom neke dramske programe i tada sam primetio da pojedini dečaci i devojčice mnogo vole da crtaju i da to rade izuzetno dobro. To je bio i trenutak kada sam pomislio da bi naš dom kulture mogao da organizuje likovnu koloniju koja bi okupljala talentovanu decu iz leskovačkog kraja” – priseća se Ljubiša Ranđelović, idejni tvorac i osnivač likovne kolonije na koju su danas svi ponosni.
“Prva je održana u kompleksu Jašunjskih manastira. Bilo je mnogo problema. Radilo se uz pomoć štapa i kanapa, a da bi obezbedio dovoljno hrane za mališane morao sam da ispraznim sopstveni zamrzivač. Posle su na nas pažnju obratile i tadašnje lokalne vlasti. Preselili smo se u dečije odmaralište u Kopašnici, pa na Vlajnu, a godinama unazad se okupljamo na Vlasinskom jezeru.”

Zbog svoje skromnosti Ljubiša koga u leskovačkom kraju prepoznaju po nadimku Džudža neće da prizna da je ova lepa tradicija nastala i da se održala zahvaljujući njegovom entuzijazmu. On u prvi plan ističe svoje kolege. Pre tri meseca se penzionisao, ali nije propustio da i ove godine da svoj doprinos.

“Imam dvoje, a u šali kažem da je kolonija moje treće dete. Kolegama sam ostavio amanet da ne dozvole da se ovo divno druženje prekine. Radio sam i mnoge druge programe, ali koloniju smatram svojim životnim delom i na nju sam baš ponosan” – kaže Džudža.

Njegov doskorašnji direktor Dejan Marković ističe da je malo seoskih domova kulture koji su nekim od svojih programa prevazišli okvire lokalne zajednice, a da su Pečenjevčani to uspeli zahvaljujući Ljubišinoj velikoj upornosti i nesebičnom zalaganju i podršci gradskih vlasti.

“Naš je zadatak da tradiciju održimo i da je unapredimo. To dugujemo talentovanoj deci, ali i našem Džudži koji nas je mnogo zadužio” – ističe Marković.

Deca imaju i konstantnu podršku likovnih pedagoga. Poslednjih osam godina je to diplomirani slikar i profesor Dejan Nedeljković.

“Velika je odgovornost kada treba da se prihvate i uobliče svi senzibiliteti dece, njihove likovne osetljivosti za nove medije i sve želje i ambicije, ali se trudimo da im pomognemo i da ih nešto novo naučimo” – zaključuje ovaj profesor.

“Mališani koje smo ispratili na put njihove inspiracije ne znaju šta mogu da očekuju, ali su sigurni da će na koloniji raditi ono što najviše vole – da crtaju i da slikaju. Možda se, kada budu porasli, sete Vlasinskog jezera kao mesta gde su prvi put pomislili da će se i kao odrasli najbolje osećati u umetnosti.”

SPOJ SLIKE I PESME

Mnogo je likovnih kolonija na kojima su se sa decom družili i poznati srpski pesnici. Najčešći gost bio je Dobrica Erić, a posebno se pamti druženje sa Rašom Popovim koji je svojom neposrednošću očarao ne samo decu nego i konobare, kuvare i druge zaposlene hotela u kome su mališani bili smešteni. I ova tradicija će narednih godina biti nastavljena, pa će čarobne večeri na Vlasinskom jezeru biti još čarobnije.

Takođe pročitajte

Moda u Srbiji: Koliko se sve promenilo od devedesetih

Moda je globalna pojava i kod nje se mnogo više nego u nekim drugim kreativnim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.