četvrtak , 29 oktobra 2020

SaNiTi Jazz projekat – Muzika je univerzalni jezik

Nišville jazz festival kao nosilac projekta, sa partnerima – organizacijama Syri Blue iz Tirane i Motus Adulescenti iz Istočnog Sarajeva ovih dana ulazi u finale realizacije projta „SaNiTi (Sarajevo – Niš – Tirana) Jazz Project“.

Ovaj projekat je jedan od tridesetak koji su dobili grant na prvom konkursu Regionalne kancelarije za saradnju mladih ( RYCO – Regional Youth Cooperation Office) na koji je stiglo preko 400 aplikacija. Projekat je podržan i od strane Ministarstva kulture Srbije.
„SaNiTi (Sarajevo – Niš – Tirana) Jazz Project“ koji je tokom ovog leta i jeseni okupio tridesetak mladih muzičara iz ova tri grada – podrazumeva individualni rad, probe u okviru sastava formiranih u sva tri grada – uz podršku lokalnih muzičkih koordinatora, kao i zajednička okupljanja svih učesnika koji uz muzičke koordinatore uvežbava zajednički program i održati nastupe u sva tri grada.
Dva okupljanja su već realizovana u sklopu Tirana Jazz Festivala i Nisville Jazz Festivala, a novo okupljanje predstoji od 27. do 31. oktobra u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.
Sastavi u svakom od tri grada uvežbavaju kako sopstveni jazz program, tako i zajedničke kompozicije među kojima će biti i „Nisville Jubilation“ koju je veliki svjetski džez muzičar Duško Gojković posvetio nosiocu ovog projekta. Takođe, zajednički program je sastavljen i od po jedne tradicionalne kompozicije iz svake zemlje, obrađene u džez maniru, jer je to najbolji način da mladi kroz muzikui upoznaju tradiciju svojih suseda.
Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je međunarodna organizacija koju su osnovale vlade Zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Makedonija, Crna Gora i Srbija, sa ciljem promovisanja duha pomirenja i saradnje između mladih u regionu kroz programe razmene mladih.
Sporazum o uspostavljanju RYCO-a potpisali su premijeri WB6 tokom samita Zapadnog Balkana održanog 4. jula 2016. godine u Parizu.

Glavni cilj ovog projekta jeste pre svega multikulturalnost, odnosno, uspostavljanje kontakata između mladih u regionu, ali i umjetničku edukaciju, ne samo kada je riječ o zajedničkom muziciranju već i u smislu da im je omogućeno da tokom okupljanja na značajnim festivalima u regionu čuju najveća imena svjetske scene iz domena džeza, soula, bluza, world music pravca… A sve to posledično treba da rezultira i podizanjem kvaliteta muzičke scene u regionu.
Do sada su održana dva okupljanja: jula meseca u Tirani tokom Festivala “Jazz in Albania”, a avgusta u Nišu u vreme Nišville jazz festivala.
Iskustva koja su Nišville ali i partneri do sada imali nedvosmisleno govore da mladi iz različitih sredina okupljeni oko projekata koji se oslanjaju na druženje kroz umetnost i posebno kroz muziku, uprkos svim barijerama, po pravilu veoma lako uspostave kontakte sa mladima iz drugih ztemalja (čak i kada razlike u godinama učesnika prelaze brojku 10), jer….. muzika je univerzalni jezik.

Takođe pročitajte

Novi izgled keja na Vlasini

Kako bi uredili svoje mesto, udruženje “Vlasinska vila” pokrenulo je akciju sređivanja keja na Vlasini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.