SaNiTi Jazz projekat – Muzika je univerzalni jezik

Nišville jazz festival kao nosilac projekta, sa partnerima – organizacijama Syri Blue iz Tirane i Motus Adulescenti iz Istočnog Sarajeva ovih dana ulazi u finale realizacije projta „SaNiTi (Sarajevo – Niš – Tirana) Jazz Project“.

Ovaj projekat je jedan od tridesetak koji su dobili grant na prvom konkursu Regionalne kancelarije za saradnju mladih ( RYCO – Regional Youth Cooperation Office) na koji je stiglo preko 400 aplikacija. Projekat je podržan i od strane Ministarstva kulture Srbije.
„SaNiTi (Sarajevo – Niš – Tirana) Jazz Project“ koji je tokom ovog leta i jeseni okupio tridesetak mladih muzičara iz ova tri grada – podrazumeva individualni rad, probe u okviru sastava formiranih u sva tri grada – uz podršku lokalnih muzičkih koordinatora, kao i zajednička okupljanja svih učesnika koji uz muzičke koordinatore uvežbava zajednički program i održati nastupe u sva tri grada.
Dva okupljanja su već realizovana u sklopu Tirana Jazz Festivala i Nisville Jazz Festivala, a novo okupljanje predstoji od 27. do 31. oktobra u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.
Sastavi u svakom od tri grada uvežbavaju kako sopstveni jazz program, tako i zajedničke kompozicije među kojima će biti i „Nisville Jubilation“ koju je veliki svjetski džez muzičar Duško Gojković posvetio nosiocu ovog projekta. Takođe, zajednički program je sastavljen i od po jedne tradicionalne kompozicije iz svake zemlje, obrađene u džez maniru, jer je to najbolji način da mladi kroz muzikui upoznaju tradiciju svojih suseda.
Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je međunarodna organizacija koju su osnovale vlade Zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Makedonija, Crna Gora i Srbija, sa ciljem promovisanja duha pomirenja i saradnje između mladih u regionu kroz programe razmene mladih.
Sporazum o uspostavljanju RYCO-a potpisali su premijeri WB6 tokom samita Zapadnog Balkana održanog 4. jula 2016. godine u Parizu.

Glavni cilj ovog projekta jeste pre svega multikulturalnost, odnosno, uspostavljanje kontakata između mladih u regionu, ali i umjetničku edukaciju, ne samo kada je riječ o zajedničkom muziciranju već i u smislu da im je omogućeno da tokom okupljanja na značajnim festivalima u regionu čuju najveća imena svjetske scene iz domena džeza, soula, bluza, world music pravca… A sve to posledično treba da rezultira i podizanjem kvaliteta muzičke scene u regionu.
Do sada su održana dva okupljanja: jula meseca u Tirani tokom Festivala “Jazz in Albania”, a avgusta u Nišu u vreme Nišville jazz festivala.
Iskustva koja su Nišville ali i partneri do sada imali nedvosmisleno govore da mladi iz različitih sredina okupljeni oko projekata koji se oslanjaju na druženje kroz umetnost i posebno kroz muziku, uprkos svim barijerama, po pravilu veoma lako uspostave kontakte sa mladima iz drugih ztemalja (čak i kada razlike u godinama učesnika prelaze brojku 10), jer….. muzika je univerzalni jezik.

Takođe pročitajte

Završen 12. NLB Organic konkurs: 2.5 miliona za najbolje organske ideje

Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.