sreda , 30 novembra 2022

„San letnje noći“ u Oficirskom domu

Od utorka pa sve do 7. maja u Oficirskom domu otvorena je za posetioce ambijentalna izložba slika „San letnje noći“ Vesne Кnežević.

Vesna Кnežević (Beograd, 1959) je diplomirala, magistrirala i doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Zaposlena je na istom Fakultetu od 1997. godine, sada u zvanju redovnog profesora. Samostalno izlagala pedesetak puta u mnogim gradovima Srbije i Crne Gore. Učestvovala na više od stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Francuska, Rusija, Meksiko, Italija, Poljska, Austrija, Grčka, Argentina…).

Dobitnica je 11 nagrada među kojima su: nagrada za slikarstvo na Jesenjem salonu u Beogradu (2011), „Zlatna paleta ULUS-a“ (2002), nagrada za crtež na 18. Memorijalu Nadežde Petrović (1994)…

Od sredine osamdesetih godina, kada se nakon diplomiranja pojavila na našoj likovnoj sceni, Vesna Кnežević razvija individualni opus na prilično dosledan način bez drasničnih mena i naglih preokreta. Sledići liniju kontinuiteta svog opusa koji je izgrađen na afirmaciji energije neophodne za pozitivan doživljaj sveta, umetnica se koncentriše na predstave koje favorizuju prihološku i emocionalnu odbranu lepše i vedrije strane života, tako da tematsku potku njenog slikarstva čine osećanja nežnosti, prisnosti i ljubavi što je likovno sublimirano kroz motiv poljubca. Poljubac je lajt motiv njenog slikarstva – lični i prepoznatljivi umetnički kredo.

Sam likovni izraz Vesne Кnežević je ekspresivno- gestualan, izrazito kolorističan. Njana paleta počiva na blistavim jakim bojama, smelim i žestokim kolorističkim odnosima . Ona slika bojom širokim i slobodnim potezima i crta bojom konturno definišući površinski tretiranu, dvodimenzionalnu formu svojih likova.

Poslednjih godina Vesna Кnežević se posebno bavi pitanjem preispitivanja ontološkog statusa slike kao medija. Tako je svoju prvu samostalnu izložbu u Nišu, osmislila kao ambijentalnu postavku pod nazivom „San letnje noći“. Monumentalna platna i slikane rolne stvaraju govoto pozorišni ambijent, raskošni poliptih koji svali ljubav i poput lavirinta simulira stanje između sna i jave, baš kao i istoimeni Šekspirov komad.
Svojom umetnošću Vesna Кnežević diže glas protiv zla današnjice oličenim u egzistencijalnoj teskobi i strahu čoveka kao pojedinca, angažujući čula da se probude i zalažući se za autentično humano postojanje.

Radno vreme galerije od 12 do 17 sati.

Кustos izložbe Milica Todorović.

Posetioci su dužni da poštuju preventivne epidemiološke mere.

Takođe pročitajte

„Mentalno zdravlje – izazovi u obrazovanju i formiranju profesionalne karijere”

Psihološko savetovalište za studente pri Studentskom kulturnom centru Niš u saradnji sa Savezom studenata Univerziteta …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.