Sačuvane vrste i novo vreme: Izložba skulptura Boža Terzića

U petak 3. marta 2023. u galeriji Nikola Radošević u Beogradu sa početkom u 19 časova biće otvorena izložba skulptura “Sačuvane vrste i novo vreme” vajara Boža Terzića.

Terzić će se predstaviti radovima novijeg datuma, a koji pripadaju ciklusu Sačuvane vrste, kojim se ovaj autor bavi poslednjih desetak godina. Izložbu će otvoriti Nikola Pejaković, glumac, reditelj i muzičar, ujedno autor teksta kataloga ove izložbe.

I novi radovi su izvedeni u drvetu, materijalu u kojem se Terzić najčešće izražava i po kojem je poznat publici još od studentskih dana. Iako dosledan drvetu, materijalu posve tradicionalnom, umetnik inspiraciju pronalazi u seciranju svakodnevice, ljudskom karakteru, modernim pojavama i tendencijama, a njegovi radovi ujedno su i kritika i opomena.

“Skulpture koje će publika imati priliku da vidi su nastavak ciklusa Sačuvane vrste, u kojem se služim ne samo skulpturalnošću, već i bojom u skulpturi. Moj izbor je da rad bude duhovit, ali i da bude kritika ljudske prirode i emotivnosti kao (njenog) neizbežnog dela“, kaže Terzić povodom izložbe.

Nikola Pejaković našao se u ulozi autora teksta kataloga, koji nije likovna kritika, već lični doživljaj susreta ova dva umetnika.

“Božo je bolja verzija mene. Božo je bolja verzija svih nas, on je udarnik, slobodni strelac, kometa koja se pojavi i nestane, a na zemlju popadaju drvena čuda, maštovite metafore i začudni nazivi, imena skulptura. Božo je naša savest, on nas upozorava gde smo, a gde smo mogli biti, i gde ćemo biti ako se ne upristojimo, ako ne prestanemo da buljimo u zemlju već u nebo”, kaže Pejaković u jednom delu.

Posetioci će moći da pogledaju izložbu do 18. marta 2023. godine u galeriji Nikola Radošević koja se nalazi u Delijskoj ulici na broju 3.

 

O autoru

Božo Terzić rođen je 25.10.1977. u Beogradu. Diplomirao je na odseku vajarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama i salonima. Autor je više skulptura u javnom prostoru i projekata koji se tiču savremene skulpture. Radovi Boža Terzića nalaze se u kolekcijama u Francuskoj, Luksemburgu, SAD, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Autor je i predsednik komisija na više vajarskih kolonija i simpozijuma. Učestvovao je i na najvećem rezidencijalnom programu za umetnike na svetu u vidu četvoromesečnog boravka u Cité des art international Paris, France. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.