nedelja , 27 novembra 2022

ROPOT – prirodni fenomen na Suvoj planini

Reka Ropot, koja izvire u podnožju Suve planine na granici opština Gadžin Han i Babušnica predstavlja redak prirodni fenomen koji svojim slapovim ostavlja bez daha izletnike i planinare.

Svake godine, obično tokom aprila i maja, ova reka Ropot nastane u trenu i  isto tako nestane, sve do naredne godine.

Zvuk sličan roptanju ili vodi koja vri čuje se dan, dva pre nego što Ropot poteče. Medjutim, nikada se ne može naslutiti kada će reka stati. Ropot ne presušuje malo po malo, on odjednom nestaje. Ropot svake godine ima jedan veći i dva manja izvora koji posle nekoliko desetina metara čine jedinstven tok, i to snažan i brz. Stručnjaci smatraju da se u dubini Suve planine nalazi jezerce u obliku levka koje se tokom jeseni i zime puni, a kada dostigne odredjeni nivo voda poteče. Kada se levak isprazni, presahnu izvori i Ropot nestaje u trenu”, kaže predsednik PD “Trem” iz Donjeg Dušnika Stanoje Beja Stojanović.

Inače, u Ropotu nema riba, niti rakova iako je voda savršeno čista, zato što reke nema tokom cele godine, a nalazi se na 778 metara nadmorske visine.

Ove godine ovo Planinarskog društvo postavilo je putikaze koje od Velikog Krčimira  vode do Ropota u dužini od pet kilometara. Put je makadamski ali je u dobrom stanju tako da se može kolima stići do ovog prirodnog fenomena.

 

 

Takođe pročitajte

Da li znate zbog čega cepamo košulju novopečenom tati?

Dolazak bebe na ovaj svet je svakako jedan od najposebnijih osećaja svakog roditelja. Sreća, strah, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.