Rekonstrukcija niške toplane donosi smanjenje štetnih gasova

Rekonstrukcija opreme u najvećoj niškoj toplani Krivi vir koja treba da se završi u ovoj godini, donosi benefite u efikasnijem korišćenju energenata, ali i smanjunju štetnih gasova u zimskom periodu. Cilj projekta na toplani Krivi vir je povećanje stepena korisnosti, uz kompletnu automatizaciju postrojenja i uvođenje frekventne regulacije na svim pogonima.

Projektom je predviđeno da se stari gorionici zamene novim, da se ugrade kanali za recirkulaciju dimnih gasova radi ostvarenja cilja, a to je uz veću efikasnost iskorišćenja energenata, smanjenje štetnih gasova (NOx) pri radu. Podrazumeva se da se koristi gas kao gorivo.

Predviđeno je usklađivanje sa zakonskom regulativom količine štetnih gasova NOx, odnosno smanjenje sa sadašnjih ≈168mg/m3 na manje od 100mg/m3

Predviđena je i ugradnja utilizatora da bi se poboljšao stepen korisnosti kotlova do 94 %. Čelični dimnjaci ka kotlovima K1 i K2 su korodirali u toj meri da ugrožavaju siguran rad postrojenja, pa će oni tokom ove rekonstrukcije biti zamenjeni uz adekvatno osiguranje bezbednosti u radu.

U planu je rekonstrukcija automatike za vođenje kotla odnosno gorionika gde bi se tako upravljalo radom novog sistema za recirkulaciju dimnih gasova i omogućila povezivanje na postojeći sistem za daljinski nadzor i upravljanje uz nadogradnju, što omogućava kompletnu automatizaciju rada postrojenja.

U okviru projekta KFW5, Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja, projektovanje, isporuka dobara i ugradnja proizvodnih kapaciteta za rehabilitaciju daljinskog grejanja, u toplani Krivi vir započeta je rekonstrukcija opreme. Vrednost radova je 2,291,630.00 evra.

Na osnovu vrednosti goriva koje koristi Toplana na godišnjem nivou i predračunske vrednosti investicije i projektovanih ušteda, očekivani period otplate ulaganja je 5 do 7 godina

Takođe pročitajte

Seoski turizam – Izazovi i mogućnosti

Ukoliko želite da se bavite seoskim turizmom, ne morate da izdajete ceo objekat, možete i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.