„Rahmanjinov za dva klavira“ – praznik muzike za kraj godine

Klavirski koncert „Rahmanjinov za dva klavira“ u izvođenju svetski poznatih pijanista Aleksandra Sinčuka i Vladimira Miloševića održan minulog vikenda poneo je naziv „praznik muzike“.

Koncert je odražan sa blagoslovam Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog  Arsenija, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture u organizaciji Uprave sabornog hrama u Nišu.
Publika je uživala u izvođenju kompozicija Sergeja Rahmanjinaova, na dva „Behštajn“ klavira jer je posebno za ovu priliku iz Begrada je dopremljen još jedan Behštajn koncertni klavir.
Vrhunski umetnici Aleksandar Sinčuk (Rusija-Srbija) i Vladimir Milošević, priredili su događaj za pamćenje ljubiteljima klasične muzike u punoj sali Svetosavskog doma.
Oni su izveli Fantaziju za dva klavira br.1 op. 5, Svitu za dva klavira br.2, op. 17 i Simfonijske igre , op. 45 verzija za dva klavira Sergeja Rahmanjinova.

Pijanisti iz Rusije koji su usled niza različitih okolnosti živeli i radili u Srbiji.
Umetnik Aleksandar Sinčuk, doktor, Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, vanredni je profesor . Klavir je završio na Moskovskom konzervatorijumu u klasi Valerija Pjasetskog, a ovdašnjoj sredini već je poznat kao istaknuti pijanista i pedagog na Fakultetu muzičke umetnosti u Boogradu.
Gost je brojnih festivala širom sveta, Rusija, Francuska, Severna Makedonija, Kina, Slovačka, Bugarska, Srbija…
Profesor Vladimir Milošević rođen u Leskovcu je srpski koncertni pijanista. Miloševićeve počasti obuhvataju osvajanje brojnih međunarodnih takmičenja, kao što su Prezentacija koncerta izvođača u usponu 2013. njujorških (Presentation by the New York Concert Artists & Associates,Concerti in Villa,Nikolai Rubinstein,[8] Rencontre internationale de piano au Mée-sur-Seine, and Torneo internazionale di musica in Marseille.
Nastupao na evropskim podijumima kao sto su Sala Korto u Parizu, Stenvej Hol u Londonu, Koncerthaus u Berlinu, Teatro Tivoli u Portu, Sala Ferster u Pragu, kao i u Milanu, Rimu, Bariju, Vićenci, Veneciji, Renu, Nici, Kazablanci, Rabatu, Marakešu, Porto Alegreu..
Učestvovao je na svim značajnim festivalima u zemlji (BEMUS, Mokranjčevi dani, Memorijal Isidor Bajić) kao i u Makedoniji, Bosni i Crnoj Gori.
Kao pobednik takmičenja Concerti in Villa u Italiji, debituje 2005. u čuvenoj dvorani Karnegi Resital Hol u Njujorku, nakon čega nastupa i u Kolarčevoj zadužbini u ciklusu Velikani muzičke scene – Rising Stars.

piše predstavnik za štampu NCPD „Branko“ (PR)
Zdravko Stojnić

foto Njegoš Popović

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.