ponedeljak , 15 avgusta 2022

Radio drama kao “lek” u teškim vremenima

Niški kulturni centar je u saradnji sa Original Fast radiom pokrenuo neuobičajnu audio-pozorišnu formu, koja može biti umetnički „lek“ u ovom teškom vremenu.

Radio drama je oblik audio priče koja se prenosi putem radio talasa. Zbog nedostatka vizuelne komponente, radio drama se oslanja na dijalog, muziku i zvučne efekte kako bi pomogla slušaocu da stekne što bolji utisak o priči.

Mi smo odlučili da napravimo audio-vizuelni dramski performans, kao svojevrsni spoj umetnosti i fotografije.

RADAN PLANINA je spoj dva značajna niška umetnika, dramskog pisca Radmila Pejića i Dušana Mitića Cara. legende umetničke fotografije i hroničara te iste Radan planine .

Svoju premijeru ovo umetničko zajedništvo imaće paralelno na You Tube kanalu NIŠKI KULTURNI CENTAR (https://www.youtube.com/channel/UCrSl8mWTCwRNR2JIaa56cyA) i Fejsbuk stranici ORIGINALNI FAST RADIO SA KOSIM DŽEPOVIMA , na Dan Radio drame u Srbiji, 24. marta u 20 sati.

Glumci i režija: Maja Mitić i Aleksandar Mihailović.
Narator: Nenad Tančić; vizuelni performans sklopio Branislav Bane Ilić; audio maestro Filip Tančić.

„Uloga“ svatova u ovom dramskom ostvarenju je pripala piscima i umetnicima, učesnicima 18. Književne kolonije Sićevo, na izletu u Đavolju varoš, 13. septembra 2008. godine , kada su i nastale fotografije. Među učesnicima kolonije, organizatorima iz NKC-a i slučajnim namernicima tog dana, iz inostranstva, Srbije i Niša nalaze se: Aron Gaal, Marijus Kelaru, Maja Dagalčeva, Miljurko Vukadinović, Saša Stojanović, Vladimir Kecmanović, Dejan Stojiljković, Snežana Spasić, Ivanka Kosanić, Minja Ilijeva, Stevan Bošnjak, Zoran Pešić Sigma, Goran Stanković, Denko Rangelov, Nenad Tančić, Dragan Stojadinović…

Urednik Pozorišnog programa u NKC-u Ljiljana Milanović Blagojević.

Takođe pročitajte

Sav taj DŽEZ na fotografijama Marine Pešić

U galeriji “Paviljon” u niškoj Tvrđavi sinoć je otvorena izložba fotografija “Džez pod svetlima Nišvila” …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.