nedelja , 15 decembra 2019
Početna / KATEDRA / PUSTOVANJE vune – prilika da se nauči i zaradi

PUSTOVANJE vune – prilika da se nauči i zaradi

U Leskovcu je počela tronedeljna  obuka u tehnici pustovanja – ručnog valjanja vune koja se realizuje u sklopu projekta podržanog od RAS-a, pet lokalnih samouprava i NALED-a.
Obuka je namenjena prvenstveno ženama sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja koje su iskazale interesovanje za profesionalno bavljenje proizvodnjom rukotvorina. 
Veća grupa žena od 18.juna vredno uči. Vuna sapun, voda, dobra i strpljiva edukatorka Zlatica i mnogo mnogo valjanja pa su već napravile po dva proizvoda i treći je u procesu.

Pustovanje, odnosno filcanje vune je najstariji poznati zanat za upredanje vlakana, stariji i od tkanja. To je drevna etno tehnika, kojom se izrađuju različiti dekorativni, ali pre svega svakodnevno UPOTREBNI predmeti od vune (nakit, kape, šalovi, torbe).

Odlikuje ih prirodnost, otpornost i dugovečnost. Predmeti se izrađuju od prethodno pripremljene vune za rad. Sirova vuna se najpre pere i suši, a potom raščešljava. Tako pripremljena vuna je vazdušasta i tek onda spremna za rad, a ukoliko želimo da pravimo predmete od više boja (bojimo vunu u odgovarajuće boje). Tradicionalno se farbalo prirodnim bojama od cveća, lišća i trave, a danas se u te svrhe koriste gotove boje za tekstil.

Inače, obuci je predhodio seminar u organizaciji Etno mreže (11. juna u skustinskoj sali )” Put do dobrog proizvoda” i bio namenjen lokalnim proizvođačima.
Ovaj tekst je urađen u okviru projekta „Vredne ruke hrane dom“ koji je sufinansirao Grad Leskovac.  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Crteži “Pejzaži Vlasotinca” Aleksandra Spasića pred publikom

Izložba  24 crteža “Pejsaži Vlasotinca” Aleksandra Spasića  otvorena je sinoć u Galeriji vlasotinačkog Kulturnog centra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.