sreda , 26 januara 2022

Prva operacija tumora na mozgu uz pomoć “kjuza”

Prvu operaciju tumora na mozgu uz pomoć “kjuza” aparata koji usisava tumor, ali čuva krvne sudove i moždano tkivo, obavila je danas u niškom KC doktorka Danica Grujičić iz KCS, uz asistenciju direktorke Klinike za neurohirurgiju Vesne Nikolov.

Prema rečima doktorke Grujičić, reč je o mladoj devojci kod koja boluje od teškog oblika tumora koji je zahvatio veći deo mozga, zbog čega je najpre rađena ovakva hiruška operacija, a kasni će možda morati da se radi i druga intervencija.

Ona je dodala da je ovakvih oblika tumora sve više, i da je broj obolelih od malignih bolesti u Srbiji u porastu.

Operacija u Nišu urađena je uz asistenciju niških lekara, koji su prethodnih meseci imali prilike da savladaju nove metode i upoznaju se sa radom aparata, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da nije dovoljno samo da se napravi zgrada koja je na svetskom nivou, nego da i posle toga mora da se radi i unapređuje struka.

Treba da se uvedu nove metode, da se prati razvoj medicine i konačno Niš ide u tom pravcu, dobio je te uslove, a sada dobija i znanje što je neophodno. Naš najbolji neurohirurg implementira nove metode lečenja sa novim aparatom, sa kjuzom, tako da će se ove metode posle nekog vremena raditi u Nišu bez ikakvih problema pacijenti neće morati da odlaze u Beograd”, rekao je Lončar.

On je dodao da se se iz državne kase prebacuje novac da se kupi aparat koji je Kliničkom centru u Nišu prvobitno dat na korišćenje.

 

Takođe pročitajte

Zašto je majčinska ljubav posebna?

Potreba za ljubavlju i za nežnošću javlja se od samog rođenja. Mogli bi reći da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.