„Projekat „Talenat boji svet“ ostavio je trag u srcima svih nas zajedno“

„Talenat boji svet“ je projekat dobrotvornog udruženja Kola srpskih sestara – Niš koji je osmišljen u okviru kulturno prosvetne delatnosti.

Pored ove delatnosti, Kolo se bavi i humanitarnim radom, negovanjem pravoslavnih običaja i tradicije, očuvanjem srpskoga jezika i pisma i zadužbinarstvom, i sve to, sada već 118 godina, od davne 1903. godine.

Omladinsku likovnu koloniju koja se održava u prostorijama Likovne kolonije „Nadežda Petrović“ u Sićevu, formirale smo 2018.godine.

Ove, 2021. godine, četvrta je po redu Omladinska likovna kolonija. Svake godine, učenici borave deset dana u prostoru čuvene likovne kolonije, slikaju, druže se, organizuju poetske i muzičke aktivnosti i stvaraju dela koja se namenjuju aukcijskog prodaji u humanitarne svrhe. Ova druženja stvorila su trajno prijateljstvo između nas, povezano zajedničkom idejom o pomaganju i darivanju onima kojima je pomoć i najpotrebnija. Umetnčka škola se svim srcem uključuje u ovakve aktivnosti, i onda kad te aktivnosti nisu vidljive javnosti, jer motivi naše saradnje i nisu promotivni već afirmativni i humanistički.

This slideshow requires JavaScript.

Projekat „Talenat boji svet“ je finansirao Grad Niš i dobrotvorno udruženje Kolo srpskih sestara – Niš. Partner i realizator je Umetnička škola u Nišu i Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu, čiji su učenici učesnici Omladinske likovne kolonije „Nadežda Petrović“: Anđela Bučić, Sofija Ćosić, Mila Stojanović, Marija Todosijević, Jovana Petrović, Milica Mijačić, Maja Mladenović, Isidora Marjanović, Milica Bojanić i Aleksandra Milutinović, sa njihovim mentorima Ivanom Savić i Ivanom Stanković, kao i sa direktorkom Anom Nikolić.

Izložba slika, kao i aukcija održaće se 21. decembra 2021. godine sa početkom u 13 časova u Oficirskom domu, a izložbu će otvoriti gradonačelnica Grada Niša Dragana Sotirovski. Finansijska sredstva ostvarena na ovoj aukcijskoj prodaji namenile smo kupovini savremenih učila za učenike Specijalne škole „Bubanj“ u Nišu. Verujemo da ćemo zahvaljujući ogromnoj energiji mladih umetnica to i ostvariti.

Zašto smo se opredelile za međugeneracijsku saradnju, pa i za međugeneracijsku solidarnost? Radeći sa mladima uverile smo se da je to dobitna kombinacija za mlade kao i za stare, jer se mladi lako i bez predrasuda uključuju u tokove savremenog sveta koristići se savremenom tehnologijom. Oni brzo uče, menjaju sebe i svet oko sebe, puni su ideja i energije. Ali zato stari poseduju mudrost, iskustvo, veštine sticane godinama.

Mi, članice Kola srpskih sestara – Niš i kolektiv Umetničke škole zajedno sa direktorko Anom Nikolić, spojile smo jedno i drugo i dobili veoma plodnu međugeneracijsku saradnju.

Dali smo priliku mladima, a oni su sa ogromnim entuzijazmom i energijom obavili fantastičan posao. Iznedrili su prekrasne slike, znajući da će baš one pomoći nekome kome je zaista pomoć neophodna. Znaju da su baš one nečije oči koje su širom otvorene za sve one kojima je pomoć neophodna. Uz to, osećaju da su važne, da je njihov rad vredan i vidljiv, i što je najvažnije pokreće lepe emocije, koje su, složićete se, u današnje vreme ređe. I kako kažu same učesnice Omladinske likovne kolonije : „Za sreću nije dovoljno koliko imaš, već koliko deliš“.

Do suza su nas dirnule njihove reči zato što su prepoznale lepotu darivanja. Mnoge od njih žele da se bave ovakvim humanitarnim radom, da usrećuju druge ljude. To je dar Božiji. Naša misija je uslišena. Svi smo dobitnici, Grad Niš, Kolo srpskih sestara, učenici Umetničke škole i studenti Fakulteta umetnosti, njihovi profesori, a povrh svega učesnici Kolonije. Kruna ove naše misije su oni kojima je darivanje namenjeno, a to su učenici Specijalne škole „Bubanj“.

Projekat „Talenat boji svet“ ostvario je svoje ciljeve, i što je najvažnije, ostavio je trag, trag za sutra, u srcima svih nas zajedno.

Predsednica KSS Niš Ljiljana Stojanović

Takođe pročitajte

Izložba Boška Petrovića od 11.jula u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti

U Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu 11.jula u 20 sati biće  otvorena izložba Boško …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.