utorak , 9 avgusta 2022

Produženi vikend lek je za sve

Produženi vikend je san svih radnih ljudi, jer svi mislimo da vikendi nisu dovoljni i da nam uvek treba još koji dodatni dan (uglavnom između subote i nedelje, zar ne?).

I tako nedelja postaje često veoma stresan dan, a vikend vreme kada smo uvek zauzeti, jer jurimo da završimo sve obaveze pre početka radne nedelje.
Iako većina ljudi stalno žudi za dužim odmorom, stručnjaci kažu da tri dana odmora mogu biti jako korisna za oslobađanje od stresa.

Stručnjaci kažu da su tri dana odmora korisnija od dugog odmora. Treći dan znači da imate još jedno jutro za odmor ili dan da ne radite ništa. Prema rečima dr Niket Sonpal, mogućnost da spavamo više je prilika za punjenje baterija.
Kada ste na dužem odmoru verovatno vam neće biti toliko važno da kvalitetno spavate, ali tri dana odmora nateraće vas da budete ekonomični i da cenite spavanje.

San ima fundamentalnu ulogu u načinu na koji telo obrađuje informacije, na stabilnost raspoloženja, i na to kako naši neurotransmiteri rate.“ – objasnio je dr. Sonpal za Bustle.

Istraživači sa Univerziteta Groningen iz Holandije otkrili su da nedostatak sna može da poremeti jedan od receptora u našem mozgu, koji je odgovoran za ublažavanje depresije i anksioznosti.“ – kaže dr Sonpal. Napominje da ne postoje samo opasnosti za psihu, već i različite fizičke posledice.

Zbog nedostatka sna možete biti manje osetljivi na serotonin koji reguliše apetit, raspoloženje i telesnu temperaturu.
Možda je teško uvideti vrednost u jednom dodatnom danu, posebno ako imate ogroman deficit sna ili visok nivo stresa. Ali lekari i psiholozi su saglasni da kratko vreme posvećeno opuštanju može biti od velike koristi da uspostavite bolju higijenu sna i mentalnog zdravlja.
Štaviše, nakon „trodnevnog vikenda“ osećaj obnovljene mentalne energije omogućiće čoveku da se vrati poslu sa svežom i opuštenijom perspektivom. Tako da, poslodavci, omogućite vašim zaposlenima što češće produžene vikende.

Izvor: BIZLife

Takođe pročitajte

Posle KORONE u Nišu povećan broj dobrovoljnih davalaca krvi

Epidemija Kovid 19 bespovratno je promenila svet a neke stvari učinila je boljim, barem što …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.