ponedeljak , 25 oktobra 2021

Privode se kraju radovi na renoviranju Doma kulture “Radan”

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja “Gradovi u fokusu 2020” lebanskoj opštini dodeljena su tri miliona dinara za sređivanje enterijera Doma kulture “Radan” i biblioteke “Branko Radičević”.

Ove godine na konkursu je bilo 60 prijava iz toliko jedinica lokalne samouprave a odobrena su 22 projekta.

Tri miliona dinara dobila je opština Lebane za projekat “Tragovima Justiniana” u okviru koga će biti adaptacija hola i dela garderoba Doma kulture “Radan”, kao i izvođenje elrktroradova u galerijskom prostoru Biblioteke “Branko Radičević” Lebane. Ova kulturna ustanova u Lebanu osnovana je daleke 1979.godine i predstavlja centar kulturnog života. Dom kulture je poznat kao organizator brojnih manifestacija od kojih su najznačajnije “Smotra amaterskih pozorišta”, “Kulturno leto” i “Dani kulture”.

Prema rečima direktorke Doma kulture Ivane Krstić radovi će biti završeni tokom decembra.

Do sada su urađeni elektroradovi i sanacija plafona u galerijskom prostoru biblioteke. Takođe, urađeni su i građevinski i instalaterski radovi na sanaciji i adaptaciji hola Doma kulture a radi se i adaptacija garderobe, nabraja direktorka koja ističe da će ovi radovi omogućiti kvalitetniji program za Lebančane koji će dobiti siguran i udoban prostor.

Sredstvima dodeljenim na konkursu “Gradovi u fokusu 2020.” , kako navode u Ministarstvu kulture, stvara se ambijent za bolje i kvalitetnije uslove rada.

Rebalansom budžeta usled pandemije virusa Kovid-19, sredstva namenjena ovogodišnjem konkursu „Gradovi u fokusu“ umanjena su za blizu 40 odsto u odnosu na početak godine, sa 135 miliona na 83,4 miliona dinara.

“I pored smanjenja ukupnog budžeta Ministarstva a samim tim i manjeg iznosa namenjenog konkursu, Ministarstvo kulture i informisanja insistiralo je na očuvanju konkursa „Gradovi u fokusu“, imajući u vidu da se njime obezbeđuju neophodna sredstva za razvoj i obnovu u najvećem broju slučajeva devastiranih objekata u kojima se održavaju kulturni programi najrazličitijih formi, što daje značajan podsticaj daljem razvoju kulturnog života u tim sredinama, navode iz pomenutog Ministarstva.

Ove godine na konkurs je stiglo 60 prijava iz isto toliko jedinica lokalne samouprave, od čega je 26 prijava bilo iz gradova i opština čiji projekti su već podržani na prethodnim konkursima, što je novina u odnosu na konkurse ranijih godina.

Na do sada održanih pet konkursa „Gradovi u fokusu“ Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je ukupno 658.363.442 dinara za 70 projekata, čime je u značajnoj meri povećan kapacitet lokalnih samouprava u oblasti kulture i dat veliki impuls decentralizaciji i demetropolizaciji kulturnog života u Srbiji.

 

Ovaj sadržaj je deo projekat “Mi to tako” koji je sufininsirala opština Lebane. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Udruženje Vilin Vez – Ponovo kreću filigranske obuke

Udruženje VILIN VEZ ponovo kreće sa besplatnim obukama za filigranski zanat od 1. novembra, a …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.