sreda , 26 januara 2022

Priroda nam vraća samo ono što mi njoj damo

U martu mesecu se obeležavaju 21. marta Dan šuma, 22. marta Dan voda i 23. marta Dan meteorologije. Sve je međusobno povezano, kao lanac, ako jedna karika pukne, sve se poremeti. Kako smo uništili klimu?


„Sve se promenilo“
„Eee, kad biste znali kakve su zime bile kad smo mi bili deca“
„Leti nam roditelji na +30 nisu davali da izlazimo iz kuće“…
Čuju se priče starijih… a da li komentarišu zašto se sve promenilo, zašto polave i požari vrebaju iza svakog ćoška, zašto u januaru bude plus dvadeset stepeni a u maju pada sneg… Zašto nam je normalno da u julu bude temperatura preko četrdeset stepeni… zašto su nam deponije normalna pojava…
U martu mesecu se obeležavaju 21. marta Dan šuma, 22. marta Dan voda i 23. marta Dan meteorologije. Sve je međusobno povezano, kao lanac, ako jedna karika pukne, sve se poremeti. Kako smo uništili klimu? Tako što smo uništili vodu i posekli šumu bez ikakve kontrole.
Zato smo se i okupili, mi učenici iz gimnazije „Stevan Jakovljević“ iz Vlasotinca zajedno sa učenicima iz Šišave, Kruševice i Svođa, da opomenemo i ukažemo na problem prevelikog zagađenja vode i vazduha. Ako su šume naša pluća, zašto ih onda sečemo a ne sadimo novo drveće, ako bez vode nema života, zašto sav otpad završava u našim rekama??? 
Iako znamo da jedna staklena flaša u šumi može da izazove požar a nagomilani otpad u rekama može da izazove poplavu, zašto i dalje sami sebi pravimo problem???
Za kraj samo želimo da vas pitamo… ako je pre trideset godina trideset stepeni bila normalna letnja temperatura, ako nam je ta normalna temperatura danas četrdeset stepeni, šta mislite, kolika će normalna temperatura biti kada naša deca budu naših godina???
Mislite o tome kada sledeći put bacite pikavac kroz prozor, praznu plastičnu flašu u reku i stari nameštaj na divljoj deponiji…
Budućnost je u našim rukama…

Jadranka Đokić

Takođe pročitajte

Umetnička slika sa likom carice Jelene na licitaciji LFN

Otvorena je nova licitacija Lokalne fondacije Niš, za ljubitelje umetnosti i ljude koji vole Niš. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.