četvrtak , 1 oktobra 2020

Prihvatilište za napuštene životinje dobilo prve stanare

Služba Zoohigijene JKP Komunalac u Vlasotincu privela je ovih dana prve pse u prihvatilište za napuštene životinje.

“Nakon hvatanja proveravamo da li je pas čipovan, ukoliko jeste zovemo vlasnika da ga preuzme. Ako se on ne javi u roku od tri dana, životinja se, po propisima, smatra napuštenom. Ukoliko pas nije čipovan, on prolazi trijažni pregled kod veterinara, čisti se od parazita i krpelja, steriliše ili kastrira, vakciniše protiv besnila, čipuje i smešta u boks. To znači da će jedan pas u proseku provoditi između 15 i 20 dana u prihvatilištu. Po proceduri, pas se nakon toga vraća u stanište – kaže šef službe Zoohigijene Tomislav Šušulić.

Zgrada prihvatilišta izgrađena je sredsvima Evropskog progresa i opštine Vlasotince i predata na korišćenje u oktobru prošle godine.

“Nakon toga usledilo je ispunjavanje brojnih kriterijuma za rad službe, obezbeđivanje potrebnih dozvola i saglasnosti iz ministarstvava, kao i nabavka dodatne opreme koja se pritom ne proizvodi kod nas – objašnjava direktor JKP Komunalac Svetislav Petrović.

U prihvatilištu u jednom trenututku može da se nađe najviše 1O0 pasa. Postoji privatna inicijativa da se pored prihvatilišta izgradi i azil za napuštene pse. To bi omogućilo da se psi trajno uklone sa ulica, nakon čega bi bilo moguće i udomljavanje, kažu u „Komunalcu“.

Takođe pročitajte

Ekonomska škola iz Niša učesnik Svetske nedelje obrazovanja

Ekonomska škola iz Niša je posle nekolikih krugova nominacije, ušla u izbor od 100 škola …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.