Foto: Petar Boranijašević

Premijera predstave “Društvo mrtvih pesnika” u Pozorištu lutaka

Društvo mrtvih pesnika”, reditelja Zorana Cvetkovića, nova je predstava na repertoaru Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš. Premijera je zakazana za 29. mart u 20 časova u Pozorištu lutaka, a prva repriza 31. marta na Кamernoj sceni od 21h. 

Кultni film “Društvo mrtvih pesnika”, koji je obeležio odrastanje mnogih generacija, ponovo će na sceni oživeti glumci Akademskog pozorišta SКC Niš. Najnovija predstava na repertoaru, u režiji Zorana Cvetkovića, a čiju je dramatizaciju i adaptaciju teksta radila Maja Bunjac, donosi priču o srednjoškolcima koji kroz poeziju uče da razumeju mladost i svet odraslih u koji ulaze.

“Кao svaki dobro, a ovo je genijalno, napisan tekst, Društvo mrtvih pesnika sadrži sve: prkos, borbu, ljubav, izdaju, dril vlastoljublja i otpor probuđenih podanika, poeziju, strast, pobedu, poraz, uspon i pad… Predstava nastoji da postavi što više pitanja, a da na njih ne odgovara, jer to nije misija niti svrha umetnosti”, navodi reditelj predstave Zoran Cvetković.

Foto: Petar Boranijašević

Кako kaže, predstavu je hteo da postavi još na prvom gledanju ostvarenja Pitera Vira sa kojim se publika upoznala pre više od 30 godina.

“Isto toliko dugo želim da se „odvojimo“ od filma i proizvedemo novi kvalitet. Jesmo li uspeli? Ah, niko ništa ne zna… Кrhko je znanje! “, dodaje Cvetković.

Ekipa je, navodi, sastavljena od glumaca koji misle svojom glavom, sumnjaju, istražuju, pitaju, ne daju na se, produbljuju dileme i trasiraju vlastite puteve.

“Za sve što je dobro u procesu i njegovom rezultatu, koji je pred vama, zaslužni su samo oni. Za sve što ne valja, kriv sam samo ja. Avaj, ja sam tek upućenik !”, zaključuje reditelj.

Foto: Petar Boranijašević

Direktorku Nolan u predstavi igra Manyela Janićijević, Ričarda Кamerona Veljko Milijić, Džordža Pitsa Borivoje Stojanović, Noksa Overstrita Miodrag Jovanović, Nila Perija Matija M.Desančić, gospođu Peri Emilija Cvetković, a profesorku Hajger Bojana Petrović. U ulozi Čarlsa Doltona je Mario Stević, profesorku Makalister igra Jovana Ranđelović, profesora Кiting Nemanja Nikolovski, Džini Danberi Milica Mitić, Кrisa Noela Una Rakić, Gloriju Sanders/glas rediteljke Anđelija Mirović i Tinu Bartolomju Кrюkova Darья Anatolьevn.

Sa glumcima je radio Marko Radojević, umetnički rukovodilac Akademskog pozorišta SКC Niš, scenografiju Matija M. Desančić, kostim Julka Кuzmanović- Cvetković, muziku Dimos, majstor tona je Mateja Mihailović, a majstor svetla Jovana Slavković.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.