Preduzeća građevinske industrije se udružuju da podstaknu renoviranje zgrada i energetsku efikasnost

Dve trećine od 43,6 miliona stanova u porodičnim i kolektivnim objektima u zemljama srednje i istočne Evrope (SEE) starije su od 30 godina (izgrađene pre 1989., prema EU Building Stock Observatory) i u velikoj su meri energetski neefikasne.

Građani i zajednice imaju teškoće zbog visokih računa za energiju, loše udobnosti života, ozbiljne zagađenosti vazduha i zavisnosti od fosilnih goriva iznad proseka EU.

Sa namerom da pomognu u rešavanju ovih gorućih problema, vodeća preduzeća u sektoru renoviranja zgrada – DAIKIN, DANFOSS, KNAUF INSULATION, ROCKWOOL, SAINT-GOBAIN, SIGNIFY i VELUX potpisali su ove nedelje zajednički memorandum na Forumu o energetskoj efikasnosti Centralne i Istočne Evrope (C4E Forum) u Slovačkoj. Lideri se obavezuju na zajednički napor i rad i preduzimanje sistemskih i efikasnih koraka za podsticanje renoviranja zgrada i poboljšanje energetske efikasnosti u raspravama o javnim politikama u zemljama CIE.

Preduzeća potpisnici inicijative imaju više od 42 hiljade zaposlenih i 100 proizvodnih postrojenja u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Nameravaju se fokusirati na organizovaniji i efikasniji angažman u nacionalnim diskusijama o javnim politikama i na postavljanje teme obnove zgrada kao prioritetne. Građani i institucije imaju potrebu da njihove vlade usvoje javne politike koje će im pomoći u prevladavanju brojnih prepreka u obnovi njihovih zgrada i da doprinesu zajedničkim ciljevima u vidu čistijeg vazduha, javnog zdravlja, energetske sigurnosti i dekarbonizacije.

MIVUS je udruženje proizvođača i distributera izolacionih materijala od mineralne vune, na teritoriji Srbije. Osnovano 2022. godine kako bi se stvorilo povoljnije poslovno okruženje za izolaciona rešenja sa mineralnim vunama i promovisali poboljšani standardi za izolacione materijale, MIVUS je organizacija čiji članovi proizvode širok spektar proizvoda od mineralne vune za toplotnu i zvučnu izolaciju, zaštitu od požara u stanovanju, komercijalnim zgradama i industrijskim objektima, zvučnu zaštitu, kao i rešenja za ozelenjavanje. KNAUF INSULATION i ROCKWOOL su članovi MIVUS-a. Misija Udruženja Mineralne Vune Srbije – MIVUS je zastupanje interesa svojih članova, edukacija javnosti na poljima primene proizvoda od mineralnih vuna u izolaciji zgrada, protivpožarne zaštite, energetske efikasnosti i zvučnog komfora, kao i partnerska saradnja sa javnim sektorom u procesu usavršavanja regulative i približavanja i uključivanja u svetske i evropske tokove energetske efikasnosti, bezbednosti i zaštite od požara, zvučne zaštite, ekologije i održive gradnje.

Obnova zgrada može osigurati zdravije, efikasnije i jeftinije kuće za održavanje, kao i čistiji vazduh i poboljšanu energetsku bezbednost zemalja CIE. Štaviše, renoviranje zgrada već danas obezbeđuje stotine hiljada radnih mesta u regionu.

Industrija podržava ove stavove stručnim studijama: samo izolacijom stambenih zgrada može se u proseku uštedeti 44 % ukupne potrošnje energije krajnjih korisnika i 46 % prirodnog gasa, prema Buildings Performance Institute Europe. EuroWindoor je ustanovio da zamena prozora može rezultovati mogućim dodatnim uštedama energije do 15% ukupnih potreba za grejanjem. Healthy Homes Barometer 2022 pokazao je da na svakog trećeg Evropljanina utiče barem jedan rizik klimatske opasnosti zatvorenih prostora, kao što su vlaga i buđ, nedostatak osvetljenja, hladnoća ili previsok nivo buke. Toplotne pumpe imaju mogućnost uštede više od 600 miliona tona emisija ugljen-dioksida u okviru evropskog građevinskog fonda, prema Gluckman Consulting outlook. Ecofys je izračunao da tehnički sistemi u zgradama, koji uključuju merenja, regulaciju temperature i uravnoteženje grejanja, hlađenja i instalacija tople vode, imaju potencijal za stvaranje uštede energije do 30%. Konačno, prebacivanje svih svetlosnih sistema na povezane LED diode moglo bi smanjiti godišnje emisije za 19 miliona tona ugljen-dioksida i troškove energije za 16,4 milijarde evra u zemljama Srednje i Istočne Evrope, kako je navedeno od strane Green Switch conversion model.

Regionalni poslovni lideri obavezali su se za poboljšanje vidljivosti problema renoviranja zgrada i energetske efikasnosti osiguravanjem potrebnih kadrovskih i finansijskih sredstava za osnivanje i održavanje nacionalnih udruženja opremljenih stručnošću za efikasno uključivanje u javne rasprave i debate. Kompanije takođe imaju za cilj da iskoriste svoje ekspertize i znanja pozivajući druge poslovne subjekte, nevladine organizacije, akademske i javne institucije, za saradnju i podršku nacionalnim i regionalnim inicijativama koje zagovaraju obnovu zgrada i energetsku efikasnost. Saradnja će biti usmerena na politike energetske efikasnosti, programe obnove i druge povezane aspekte u zemljama SIE, uključujući Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i druge.

Takođe pročitajte

Kako održati produktivnost u sezoni odmora?

Završetak godišnjeg odmora može uticati na ljude na različite načine. Nekima povratak na posao budi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.