subota , 4 aprila 2020

Pre 181 godinu ispisan prvi Srpski vaučer

Ministarstvo turizma i trgovine ove godine je podelilo 80 hiljada vaučera za domaće destinacije a da li ste znali da je prvi ispisan 21.juna 1837.godine po nalogu knjaza Miloša Obrenovića.

Od 80 hiljada vaučera čak 20 hiljada su turisti koristili za boravak u najstarijoj srpskoj banji koja je prva i na listi po broju objekata gde se mogu koristiti vaučeri.

Izvesni zastavnik Lazarević je prvi turista koji je pre 181 godinu upućen na oporavak i lečenje i to ni manje ni više neko po nalogu knjaza.

“Vojno-policijska kancelarija preporučuje vašem Blagorodiju da mu nađete dobar i čist stan, i da mu odredite uobičajeno sledovanje, t.j. po oku mesa i jednu oku hleba, soli i po jednu sveću na dan; Takođe preporučite ga tamošnjem doktoru Đoki, da mu sredstva koja on za potrebno nađe lečenje njegove bolesti daje..., piše na vaučeru čiju repliku s ponosom drži na zidu direktor Turističke organizacije Sokobanje Ljubinko Milenković.

Prvi banjski lekar u Srbiji zvao se Đorđe Novaković čije je pravo ime bilo Leopold Erlih.. Bio je magistar medicinskih nauka, hirurg. Medicinu je studirao u Beču, Pešti i Padovi. Kao hirurg služio je u austrougarskoj vojsci u Italiji odakle je otišao u Tursku i iz nje prešao u Srbiju gde je ostao do duboke starosti. Uzeo je srpsko ime – Đorđe Novaković a Sokobanjci su ga zvali nadimkom Doktor Đoka, pokrštenjak. Priča se da je toliko bio oduševljen naroda banjskog kraja da je zbog toga promenio ime i veru, otkriva nam Milenković.

Takođe pročitajte

Namirnice sjajnog ukusa koje vas opuštaju

Ukoliko ste u isto vreme mnogo gladni i pod velikim stresom, dobro je da znate …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.