subota , 31 oktobra 2020

POSTOJI NAČIN – Sajam mentalnog zdravlja

Povodom Dana mentalnog zdravlja u organizaciji Studenskog savetovališta i Studentskog kulturnog centra (SKC) u holu Doma vojske u Nišu održan je peti Sajam mentalnog zdravlja.

Pod sloganom “Postoji način” a kroz pet osmišljenih punktova posetioci su mogli da se upoznaju sa blagodetima psihoterapije i njenom dostupnošću u Nišu.

“Pitanja su bila raznolika i vrlo životna a zanimljivo mi je da su pitali kako prevazići sramotu i strah od prvog odlaska kod terapeuta. To govori da smo još uvek daleko od toga da je odlazak kod terapeuta rutinka stvar. Zato trebamo sinergiski svi da radimo na razbijanju tabua i fame od psihijatata i psihologa, kaže diplomirani psiholog Miroslav Milinović iz psihološko-edukativnog centra “Radost života”.

Student psihologije i volonter iz SOS sektora Psihološkog savetovališta za studente Nikola Jovančić kaže da mnogi još uvek ne znaju razliku između psihologa, psihijatra i psihoterapeuta.

“Psiholog je osoba koja završava i okviru formalnog obrazovanja studije psihologije i ono što psiholog može da radi jeste da zadaje psihološke testove, to su uglavnom testovi ličnosti i inteligencije. Za razliku od psihologa, psihijatar završava u sklopu formalnog obrazovanja i studije medicine, i oni su izvorno po obrazovanju lekari, a potom specijalizuju psihijatriju. Oni rade na očuvanju mentalnog zdravlja tako što rade intervjue sa svojim klijentima odnosno pacijentima i imaju tu mogućnost da prepišu medikamente, tj. terapiju. Psihijatri su ti koji uspostavljaju dijagnozu. Psihoterapija kao zanimanje kod nas nije još uvek zakonski regulisana. Psihoterapeut je osoba koja se edukuje u okviru nekog instituta koji stoji nezavisno od formalnog obrazovanja i te edukacije traju par godina, minimum četiri, a nekada i duže. Specifični su po tome što vrše psihoterapijsku intervenciju, a to može biti psiholog ili psihijatar, kao i oni koji završe neke od društveno-humanističkih nauka, disciplina i slično, upoznaje nas Nikola.

Pored Studentskog savetovališta iz Niša učešće je već tradicionalno uzelo i Studentsko savetovalište iz Bijeljine.

Takođe pročitajte

Nega kože u hladnim zimskim danima – saveti i preporuke

Bliži se zima i sa njom veoma niske temperature koje imaju i te kako veliki …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.