Pončo kao umetnost i preživljavanje

Dizajner tekstila Snežana Nikolić Stanković iz Leskovca odlučila je da svoju kretivnost i veštinu spoji u ručnom tkanju. Osmišljava i izrađuje šalove, kape, pončoe u svom stanu od pedesetak kvadrata jer je to jedini način da sa porodicom preživi ali i da kao umetnik „diše punim plućima“.

“Umetnost je moja strast i trebao je da bude i životni poziv. Ne mogu do kraja života da žalim za tim da se od umetnosti ipak ne može živeti. Imala sam svoju galeriju, bavila se slikanjem, ali došla su zla vremena. Imali smo tkanje kao predmet i tako sam došla na ideju da nabavim razboj, priča Snežana koja je razboj postavila u dnevnoj sobi. Stan od pedesetak kvadrata su njen atelje i radionica.snezana ponco

“Tkanje je težak zanat. Tri dana je potrebno samo za pripremu a onda još toliko da se recimo istka jedan pončo. Ipak, meni je najvažnija kreativnost i kako osmisliti i uklopiti boju, teksturu vunice, model. Svaki komad je unikat. I ne samo to. Nikada ne sedam za razbojem kada sam neraspoložena ili nervozna. Imam osećaj da bi tako prenela negativnu energiju onome koji će nositi to na sebi. Znam da mnogi kažu da ih smiruje kada stvaraju ali ja nisam od tih. Može me umiriti šetnja ili molitva ali nikako ne mogu stvarati ako nisam pozitivna, kaže Snežana.

ponco1Snežana priznaje da najviše posla ima zimi. Uspe da proda po dvadesetak pončoa tokom zime. Pored Leskovca kupaca ima i iz Niša, Novog Sada. Suprug se trudi da osmisli marketing preko društvenih mreža jer nemaju mogućnosti da se na drugi način predstave tržištu.

Predratni leskovački industrijalci ali i direktori tekstilnih fabrika u vreme obnove sredinom prošlog veka bili bi poraženi činjenicom da se danas u ovom gradu ali i Srbiji ne može nabaviti kvalitetna vunica. Snežana nabavlja makedonsku a neke specijalne joj donesu prijatelji iz inostranstva.ponco 3

Trudim se da predmeti budu ne samo umetnički vredni već i da koristim kvalitetan materijal, kaež Snežana koja je zadovoljna što je barem razboj nabavila u Leskovcu a izradio ga je Zoran Brdar.

Kontakt  061 108 33 19 Snezana Nikolic Stankovic

www.facebook.com/dodo.ponco
www.facebook.com/poncohadzi

Takođe pročitajte

Dragoljub B. Đorđević – Laureat nagrade „Vojin Milić“ za knjigu godine

Nagrada Srpskog sociološkog društva „Vojin Milić“ za najbolju sociološku knjigu u 2023. godini dodeljena je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.