Počela je Evropska nedelja prevencije raka GRLIĆA MATERICE

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se po dvanaesti put obeležava u celoj Evropi od 28. januara do 3. februara.
Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine posle intervencije Interesne grupe za rak grlića materice kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju Kampanje i obeleževanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Cilj obeležavanja ove nedelje je povećanje svesti o značaju prevencije raka grlića materice, kao i  povećanje nivoa zravstvene kulture žena i njihovog znanja o raku grlića materice i njegovoj prevenciji. Ovom nedeljom prenosimo poruku o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Ovogodišnji slogan kampanje je „Stop raku grlića materice“ kojim se apeluje na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine nađu vremena, za posetu svom lekaru i iskoriste neku od dostupnih mogućnosti prevencije u okviru organizovanog ili oportunog skrininga.

Evropskom nedeljom prevencije raka grlića materice prenosi se poruka ženama da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti redovnim preventivnim pregledima i potencira se značaj prevencije u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kampanjom se apeluje na žene da od mladosti i tokom celog života redovno idu na ginekološke preglede. Nikako ne treba čekati simptome bolesti, jer se oni javljaju kada je bolest već odmakla. Pregled Papanikolau testom, je kratak i bezbolan, i može otkriti promene na grliću materice u fazi koja prethodi raku. Ako te promene imaju rizik da prerastu u rak, jednostavan, ambulantno obavljen  tretman je dovoljan da se one otklone i da žena bude izlečena.

Ovogodišnje aktivnosti Centra za promociju zdravlja (Institut za javno zdravlje Niš) ostvaruju se kroz partnerstvo u kome učestvuju studenti IFMCA i NIPSA i Dom zdravlja Niš. 
– 29. i 30 januara od 10 do 13 sati, studenti će deliti zdravstveno-vaspitni materijal o prevenciji raka grlića materice na 5 mesta u gradu:
1.         Hol Instituta za javno zdravlje Niš
2.         Prijemno odeljenje Instituta za javno zdravlje Niš
3.         Hol Studenskog doma kod Medicinskog fakulteta Niš
4.         Studenski klub Medicinskog fakulteta Niš
5.         Hol Filozovskog fakulteta Niš

Kroz edukativni zdravstveno-vaspitni materijal, koji će tokom trajanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice (od 28. januara do 3 februara) studenti distribuirati i u svojim mikrosredinama, majkama, sestrama, bakama, komšikama…, građanke i građani Niša biće upoznati sa značajem preventivnih pregleda u cilju ranog otkrivanja raka grlića materice.

– 1. februara u periodu od 10 do 12 sati, u holu Doma zdravljaDom zdravlja Niš u partnerstvu sa Institutom za javno zdravlje Niš i studentima IFMCA i NIPSA, organizuje akciju podele zdravstveno vaspitnog materijala o značaju ranog otkrivanja malignih promena na grliću materice.
Žene koje dugo nisu ginekološki pregledane  i nemaju svog izabranog ginekologa mogu da se jave ginekološkoj službi Doma zdravlja Niš (ordinacija broj 55), kako bi uradile Papanikolau test i izabrale svog ginekologa.

Rak grlića materice, skoro deceniju, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji.

U našoj zemlji 2014. godine registrovane su 1 122 novoobolele žene od raka grlića materice, dok 415 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Nažalost, naša zemlja se po umiranju od ove vrste raka kod žena, nalazi na trećem mestu u Evropi, odmah posle Rumunije i Moldavije. Svakoga dana u Srbiji obole 4 žene, dok 1 žena umre od ove maligne bolesti jer se veliki broj naših žena prvi put javi ginekologu kada je bolest već uzela maha i kada je lečenje teško i neizvesno. Većina ovih slučajeva mogla se sprečiti da je bolest otkrivena na vreme i da se na vreme pristupilo lečenju.

Jedna od efikasnih mera prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa (HPV). Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Danas postoje vakcine protiv infekcije izazvane humanim papiloma virusima koje su efikasne u prevenciji HPV infekcije tip 16 i 18 koji su zajedno odgovorni za nastanak 7 od 10 slučajeva raka grlića materice.

Zbog nedovoljnog znanja žena o raku grlića materice i o tome šta se može uraditi da bi se on izbegao, kao i zbog neefikasnih preventivnih programa, 30 000 Evropljanki svake godine umre od ove bolesti koja se može izbeći.

Značajne aktivnosti koje se obavljaju tokom ove nedelje u celoj Evropi su podela broševa „Biser mudrosti“. Broševi, kao simbol prenošenja znanja, tokom nedelje se  dele ne samo  ženama već i svima onima koji podržavaju borbu protiv raka grlića materice.

U Srbiji se u okviru Nedelje prevencije raka grlića materice od početka  obeležavanja (od 2007. godine) organizuje veliki broj aktivnosti kao što su predavanja, tribine, medijska gostovanja. U domovima zdravlja i bolnicama, ginekolozi, patolozi, epidemiolozi socijalni medicinari i stručnjaci drugih profila tokom ove nedelje organizuju predavanja i razgovore u kojima ženama objašnjavaju važnost redovnog odlaska na ginekološki pregled. Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice, naša zemlja  aktivno obeležava kroz organizovane događaje sa ciljem skretanja pažnje javnosti na rak grlića materice i podizanje svesti o značaju preventivnih pregleda u cilju ranog otkrivanja, jer se u Srbiji manje od trećine slučajeva raka grlića materice otkriva u ranoj fazi kada se može uspešno primeniti samo operativno lečenje, bez neophodne postoperativne radikalne radioterapije.

Organizovani skrining karcinoma grlića materice u Srbiji

Organizovani skrining karcinoma grlića materice na teritoriji Republike Srbije sprovodi se od 20.12.2012. godine u ukupno 17 opština. U februaru 2013. godine DZ Niš uključen je u sprovođenje organizovanog skrininga. Izveštaje o sprovedenim organizovanim skrining pregeledima na karcinom grlića materice domovi zdravlja, preko okružnih instituta i zavoda za javno zdravlje, dostavljaju Kancelariji za skrining raka.

Ciljnu grupu za sprovođenje organizovanog skrininga raka grlića materice čine žene uzrasta 25 –64. godine.

Krajem 2015. godine završen je prvi trogodišnji ciklus sprovođenja organizovanog programa skrininga raka grlića na teritoriji 17 opština. Za tri godine u okviru organizovanog programa skrininga raka grlića materice pozvano je na pregled 334 242 žena životne dobi od 25 do 64 godine, što čini 56,1% ciljne populacije. PAP test je urađen kod 190 906 žena (32%). Od svih urađenih PAP testova 11 740 je bilo sa pozitivnim nalazima (6,1%). Kolposkopija je urađena kod 31 473 žene, a potom 2 465 biopsija kojima je patohistološki potvrđeno 112 karcinoma.

Dom zdravlja Niš je u 2017. godini, u okviru organizovanog skrininga pozvao 10 411 žena na skrining raka grlića materice. 7 723 žena se odazvalo pozivu na skrining pregled (odaziv 74,18%) i urađen im je PAP test Normalan nalaz PAP testaimalo je 7438  žena (285 patoloških nalaza PAP testa, od čega je tokom 2017. godine dijagnostikovano 13 endocervikalnih adenokarcinoma in situ). 

Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice. U razvijenim zemljama EU, do sada sprovedeni skrining programi u poslednjih 10 godina, su smanjili broj žena umrlih od raka grlića materice za 13,3%.

Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti.

Rak grlića materice je jedini kancer koji bi praktično mogao biti eliminisan kombinacijom efikasnog skrininga i korišćenjem novih tehnologija, kao što je vakcinacija protiv Humanog Papiloma Virusa (HPV-a).

Centar za promociju zdravlja – Institut za javno zdravlje Niš

Takođe pročitajte

Šta da radite kada vam ispadne plomba?

Svi znamo koliko neprijatno može biti kada nam ispadne plomba. Bez obzira na to da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.