ilustracija

Plaća lečenje ko propusti preventivne preglede?

Nacrt Zakona o zdravstvenom osiguranju predviđa obavezu odlaska građana na preventivni pregled, prvenstveno za maligne bolesti. Ali, oni koji se ne odazovu na ove preglede mogli da izgube pravo da se leče o trošku zdravstvenog osiguranja u slučaju da kasnije obole od bolesti za koje je organizovan preventivni pregled.

Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju predviđa obavezu odlaska građana na preventivni pregled, prvenstveno za maligne bolesti. Konkretna odredba predviđa da bi građani i građanke koji se ne odazovu na preventivne preglede mogli da izgube pravo da se leče o trošku zdravstvenog osiguranja u slučaju da kasnije obole od bolesti za koje je organizovan preventivni pregled.

SKRINING DEBELO CREVO NISTroškove preventivnih pregleda za sve građane će snositi Republički fond za zdravstveno osiguranje za osigurana lica, a za neosigurana lica će snositi Republika Srbija. Kako je broj pacijenata koji su se odazvali na preventivne preglede i skrining programe do sada bio veoma nizak, nadležni u zdravstvu su predložili sankcije za one koji ne brinu o sopstvenom zdravlju.

Ovo rešenje predstavlja samo jedan od načina na koji država vodi borbu protiv malignih tumora u Srbiji. Sankcija je predviđena kako bi se na neki način građani i građanke podstakli na odazivanje na skrining preglede koji su važni da bi se sprečilo oboljevanje od najtežih vrsta bolesti.

Odgovornost je u ovom smislu dvostrana. Pošto je zdravstveno osiguranje obavezno, država mora da aktivira mehanizme za sprovođenje preventivnih pregleda. Sa druge strane, građani i građanke su obavezni da se odazovu ovim pozivima. Ovo je jedan od boljih predloga, koji će doprineti povećanju preventive i smanjenju stope smrtnosti. Posmatrano iz ugla finansija, predložene mere će doprineti i smanjenju troškova na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, što će ujedno doprineti boljem kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga.

Sankcija predviđena Nacrtom zakona će postojati samo ako se građani i građanke ne odazovu pozivu na preventivni pregled u slučaju oboljenja od konkretne bolesti do sledećeg poziva, odnosno skrininga (od dve do tri godine).

Takođe pročitajte

Kompanija dm predstavila rezultate međunarodnog istraživanja o menstrualnom ciklusu

Menstrualni ciklus još uvek je neprijatna tema za razgovor za više od polovine anketiranih pripadnica …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.