Peta „Pitijada“ u znaku humanosti i ukusnih pita

Peta po redu tradicionalna niška „Pitijada“ održana je danas u Kući starih zanata u opštini Pantelej.

Organizatori su opština Pantelej i Aktiva žena Niša.
Predsednica Aktiva žena Niša Ljubinka Stanišić rekla je da se veliki broj ljudi odazvao na ovu manifestaciju. Pored raznovrsne ponude ono što je bitno reći jeste da ove godine Pitijada ima humanitarni karakter. „Sve što je izloženo darivaćemo deci sa Daunovim sindromom i sa mentalnim problemima, trudili smo se, svako je dao sve od sebe i pokazao svoju kreativnost, a imao preko 100 izloženih eksponata, dodala je Stanišić.“ rekla je Ljubinka Stanišić.

Mnogobrojni posetioci imali su priliku da probaju neke od izloženih tradicionalnih i modernijih verzija pita. Na štandovima preko 30 izlagača našle su se pite sa domaćim korama sa blitvom i sirom, livadskim zeljem, krompirom, mesom i lukom, kupusom, kajmakom ali i slatke pite sa orasima, jagodama, višnjama, jabukama kao i druga raznovrsna peciva.

Bratimir Vasiljević predsednik opštine Pantelej kaže da se organizovanjem ovakvih događaja čuva tradicija Niša.

Predsednica Udruženja žena „Jezero Bovan“ kod Aleksinca Gordana Stevanović kaže da domaćice iz toga kraja pite spremaju na tradicionalnim šporetima na drva i da zbog toga one imaju poseban ukus.
„Pripremamo pite i sa domaćim ali i sa kupljenim korama, pita sa krompirom i zeljem je baš karakteristična za Aleksinac ali i pite sa sirom i mesom. Od slatkih se najviše prvave pite sa jabukama i višnjama pa smo to i doneli da izložimo i da poklonimo deci“ – kaže Stevanović.
Predstavnica Udruženja „Zlatni groš“ iz Niša Ozrenka Rakić kaže da svake godine ne odstupaju od tradicije i da uvek prave isključivo tradicionalne pite.
“ Imamo domaću sukanu pitu sa blitvom i sirom, slatku pitu sa višnjom , pitu sa kiselim kupusom, sve je domaće, imamo od razvučenih i sukanih kora, za naše podneblje je najkarakterističnija pita sa blitvom i sirom pravljena sa sukanim korama na tradicionalan način, kore se prave bez ikakvih dodataka kao što su se i ranije pravile i za pitu pored nadeva one i jesu najbitnije, malo drugačija je pita sa korama koje se razvlače , isto na tradicionalni način, i nakon toga se filuju nadevima po želji“ – otkriva nam Ozrenka.

Pored Udruženja, građani su se i sami javljali da daju svoj doprinos ovom događaju te je tako nišlika Radmila Miljković pripremila štrudlu sa ratlukom od mentola, slane i slatke pite kao i pogače koje će donirati deci sa Daunovim sindromom.
„Dolazim svake godine sama, nisam član nijednog udruženja i ovo je moj mali, skormni doprinos“ – kaže Radmila.

Takođe pročitajte

Sezona suvih paprika traje cele godine – iskoristite ih

Paprika se od severa do juga Srbije priprema na najrazličitije načine. Naravno, suve paprike, kao …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.