Foto: Kulturni centar Vlasotince

„Pesnici gosti Vlasotinca“ u galeriji Kulturnog centra

U galeriji Кulturnog centra u Vlasotincu u toku je izložba crteža Aleksandra Spasića pod nazivom „Pesnici gosti Vlasotinca“. Reč je o portretima 52 pesnika – učesnika manifestacije „Pesnički čas – učiteljstvu u čast“ u prethodnih 27 godina.

Naša ideja je bila da dobijemo portrete svih pesnika koji su do ove godine učestvovali na Pesničkom času. Ministarstvo je to prepoznalo i omogućilo nam da relizujemo projekat. Zbirka portreta ostaje Кulturnom centru. Inače, pesnici su oduševljeni idejom – kaže urednik likovnog programa u Кulturnom centru Bratislav Valčić.

This slideshow requires JavaScript.

On podseća da je ideja portretisanja pesnika – učesnika Pesničkog časa – potekla od preminulog slikara i profesora Nebojše Mitrovića Puše, koji je slikao brze portrete živih modela (tzv.kroki portret) i poklanjao im.

Umetnik Aleksandar Spasić zadovoljan je zbog činjenice da je bio u prilici da radi portrete poznatih pesnika koji pišu za decu, a o tehnici kojom je radio kaže:

Ove crteže sam radio kombinovanom tehnikom gde se najpre nanosi sloj voštane boje, pa zatim dva tri sloja boje, prvo bela, zatim oker, pa braon boja. Кasnije se sve to premaže akrilnom bojom i nakon sušenja grebanjem se prave različite teksture i površine, koje su potrebne kako bih dočarao emocije  na licima pesnika.

Direktorka Кulturnog centra Maja Marković posebno zahvaljuje Ministarstvu kulture koje je podržalo projekat i omogućilo njegovu realizaciju, ali i autoru koji se publici predstavio na drugačiji način nego do sada.

Mi Aleksandra Spasića znamo kao slikara izuzetnih pejsaža, ali on je ovom zbirkom pokazao da je i vrstan portretista – kaže direktorka Marković.

Ovo je četvrti projekat koji Кulturni centar, uz podršku Ministarstva kulture, realizuje sa slikarem Aleksandrom Spasićem. Do sada se ovaj mladi umetnik publici  predstavio izložbama pejzaža iz ciklusa „Slike Vlasotinca“ i „Vlasotince i okolina“, kao i serijalom radova „Etno motivi Hristifora Crnilović“.

Mladi Spasić je na 56. Oktobarskom salonu u Leskovcu 2018. godine osvojio prvo mesto, a 2015. godine je bio sveukupni pobednik Svetosavskog likovnog salona u Vučju. Završio je specijaističke strukovne studije na Visokoj tehnološkoj školi u Leskovcu. Samostalno je izlagao četrnaest puta i učestvovao na mnogobrojnim kolektivnim izložbama i likovnim kolonijama.

Izložba će biti otvorena do petka 23.decembra

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.