Pavle Vuisić vam to ne bi oprostio

Nikada nećemo saznati da li je to očekivao i ne verujemo da bi to od nekog tražio ali nakon 21 godinu dovesti u pitanje nagradu koja nosi njegove ime sigurno bi ga razljutilo. I njega i njegove kolege koje su zaslužile da u smiraj karijere  dobiju nagradu za životno delo.

Kada se dele pare uvek neko bude nezadovoljan. A kada se nema para jedini lek je da se „manje troši a više radi“ a ova formula je izgleda mnogima nejasna. U jednoj takvoj raspodeli Udruženje filmskih glumaca dobilo je duplo manje para od Ministarstva kulture za nagradu „Pavle Vuisić“ koja se tradicionalno dodeljuje od 1994.godine na Filmskim susretima. Nagrada se sastoji od statue sa likom našeg glumca, monografije i filma koja mu se uručuje na sledećim Susretima. Najlakše je bilo odustati, ukinuti nagradu ili je dodeliti na nekom drugom mestu, u nekom drugom gradu. Ali, Letnja pozornica na niškoj Tvrđavi jedina ima glamur i publiku koja to ume da iznese.

Pavle se ove godine „spasio“ i posle silnih natezanja odlučeno je da dodatni novac obezbedi grad Niš, jer Ministarstvo kulture je svoje reklo na konkursu a Niški kulturni centar (NKC) nema mogućnosti da suorganizatoru festivala prebaci novac za ove potrebe. Niš inače ovi Susreti koštaju 15 miliona dinara tako da pola miliona“gore-dole“ ne krpi budžet.

Pravi filmofili i poštovaoci našeg glumca mogu ove godine da odahnu. Ako nekome nije jasna vrednost ove nagrade evo imena svih koji su je dobili od 1994.godine.

Prva dobitnica je Milena Dravić, pa Ljubiša Samardžić, Ljuba Tadić, Milivoje MićaTomić, Danilo Bata Stojković, Dušica Žegarac, Dragan Nikolić, Aleksandar Berček, Bora Todorović, Ružica Sokić, Predrag Miki Manojlović, Nikola Simić, Petar Kralj, Mira Stupica, Mira Banjac, Bogdan Diklić, Neda Arnerić, Petar Božović, Marko Nikolić, Vera Čukić, Miša Janketić i Jelisaveta Seka Sabljić.

Inače, ova nagrada se ustanovljena 1981.godine i tada se zvala „Slavica“, prvi dobitnik  pod time imenom bio je Dragomir Felba a poslednji Velimir Bata Živojinović. U međuvremenu su je poneli i Bert Sotlar, Pavle Vuisić, Stojan Aranđelović, Antun Nalis, Aco Jovanovski, Olivera Marković, Janez Vrhovec, Rade Marković, Boris Dvornik, Petre Prličko, Dušan Janićijević i Jovan Janićijević.

 

Takođe pročitajte

Slavimo raznolikost i kreativnost – modna revija učeničkih kreacija Umetničke škole Niš

Modna revija učeničkih kreacija Umetničke škole Niš održaće se u četvrtak, 16. maja od 18 …

Jedan komentar

  1. Odlican tekst. Svaka cast !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.