Partnerstvo za otvorenu upravu

Unapređenje transparentnosti, učešće javnosti u radu lokalne samouprave, javna odgvornost i tehnologija inovacija kao instrument za sprovođenje prethodne tri vrednosti otvorene uprave osnovni su postulati međunarodne inicijative „Partnerstvo za otvorenu upravu“ čija je promocija održana u Vlasotincu.

Ova inicijativa uspostavljena je radi podrške vladama u cilju unapređenja ovih postulata i radi osnaživanja građana i učešća javnosti u radu lokalne samouprave.” – rekla je koordinator u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Dragana Brajović.

“Opština Vlasotince je poslednjih godina implementirala niz aktivnosti kojima je svoj rad učinila transparetnijim.” –  rekao je Marinko Đorđević zadužen za projekte o lokalnom ekonomskom razvoju u vlasotinačkoj opštini.

Osim praktikovanja uobijačenog mehanizma učešća građana u donošenju odluka, kao što je javna rasprava, to su i prikupljanje inicijativa i predloga građana preko mesnih zajednica, zatim putem opštinskog sajta, društvih mreža, Lokalog akcionog plana za učešće građana u donošenju odluka o trošenju novca prikupljenog od poreza na imovinu i kroz svakodnevni neposredan kontakt sa njima.” – rekao je Đorđević.

On je podsetio da je opština Vlasotince usvojila Lokalni antikorupcijski plan i da slede aktivnosti kojima će se omogućiti njegova primena u praksi.
Nakon predstavljanja inicijative usledila je skoro dvočasovna diskusija o akcionom planu za primenu Partnerstva za otvorenu upravu. Konstatovano je da na faktore koji otvorenu upravu čine transapentnijom utiče više činilaca: nedostatak građanskog aktivizma, opšta sklonost ka kritikovanju bez nuđenja rešenja, nesagledavanje problema iz svih uglova, nedostatak kadrova u lokalnim samupravama za sprovođenje svih procedura i inicijativa i mnogi drugi.

U drugom delu diskusije učesnicima se pridružio i predsednik opštine Zoran Todorović koji je, između ostalog, govorio o važnoj vezi između odbornika i građana koje oni predstavljaju i potrebi da češće komuniciraju kako bi se čuo glas građana u lokalnom parlamentu na taj način.
Vlasotince je pored Sombora, Lapova, Bele Palanke i Novog Pazara jedna od pet lokalnih samouprava u Srbiji koja je deo pilot projekta Partnestvo za otvorenu upravu.

Takođe pročitajte

Mališani iz niške “Pčelice” na krosu “Kroz Srbiju”

Predškolci iz 28 vrtića JPU „Pčelica” bili su deo krosa RTS „Kroz Srbiju”. Na znak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.