ponedeljak , 16 maja 2022

“Oratim da ne patim” – antologija savremene poezije na dijalektu

Oratim da ne patim – naziv je antologije savremene poezije na prizrensko-timočkom dijalektu koja je ovih dana izašla iz štampe u izdanju Kulturnog centra u Vlasotincu, a čija će promocija biti održana u sredu 21.februara u 19 sati u galeriji Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“. Antologiju čini 45 pesama koje je napisalo 30 pesnika koji žive ili su poreklom sa područja na kome se govori ovaj dijalekat.

“Prizrensko-južnomoravski poddijalekat, zajedno sa svrljiško-zaplanjskim i timočko-lužničkim čini prizrensko-timočki dijalekat, koji je maternji govor za bar milion Srba, ako računamo i one koji su se iselili iz zavičaja, što nije zanemarljiva brojka – kaže priređivač prof. Saša Z. Stanković.

Osim njega, na promociji će govoriti I recenzent prof. dr Goran Maksimović, kao I pesnici zastupljeni u antologiji.

Savremena antologija poezije na prizrensko-timočkom dijalektu  pod nazivom Oratim da ne patim deo je projekta Dijalekat koji sprovodi opština Vlasotince, a sufinansira Vlada Srbije preko MInistarstva kulture i informisanja.

U okviru istog projekta raspisan je i konkurs za najbolju kratku priču, pesmu i video klip na prizrensko-timočkom dijalektu na kome pravo učešća imaju učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola i srednjih škola sa teritorije vlasotinačke opštine. Oni treba da konkurišu sa, do sada, neobjavljenim tekstom kratake priče, pesme ili video klipa na ovom dijalektu. Najuspešniji autori biće nagrađeni tablet računarima.

Detalji konkursa, koji traje do 9.marta, mogu se naći na internet stranicama www.vlasotince.org.rs , www.kcvlasotince.rs   i www.bibliotekavlasotince.org.rs  ili na Fejsbuk stranici Dijalekat Vlasotince.

Takođe pročitajte

Tijana i Milan – ponosni vlasnici seoskog imanja u Ladovici

Tijana Mitić i Milan Ilić iz Vlasotinca postali su danas novi vlasnici kuće u selu …

2 komentari

  1. Svaka cast za kolege po peru na jeziku dijakekta

  2. Patim od kako s Miju Kulica u Cirkus M ne oratim

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.