Opremljena radionica za novi smer u Tehničkoj školi

U Tehničkoj školi u Vlasotincu otvorena je renovirana školska radionica u kojoj će se obavljati praktična nastava za učenike u profilu industrijski mehaničar. Ovaj  trogodišnji obrazovni profil razvijen je u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje kao deo projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“.

Projekat finansira nemačka Vlada, a sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Novi smer industrijski mehaničar i renovirana radionica plod su saradnje ovdašnje Tehniče škole i lokalne privrede koja je prepoznala da je neophodno da se aktivno uključi u obrazovanje kadrova koji su joj potrebni.  Upravo je ta potreba privrede za mladim i dobro obučenim kadrovima navela pet velikih kompanija opštine Vlasotince, Gruner, Elrad, Elrad Wire Systems, IGM Mladost i SLR Vitko da zajedno sa Opštinom i projektom nemačke razvojne saradnje sklope sporazum o javno-privatnom partnerstvu.

tehnicka-skola-radionica-vlasotinceUkupan obim investicija u narednih tri godine je oko 100 hiljada evra, a skoro polovina sredstava je već uložena u renoviranje i opremanje školske radionice u kojoj će se realizovati praktična nastava za učenike ove škole. Naime, budući industrijski mehaničari školovaće se po kooperativnom modelu koji uvodi elemente dualnog obrazovanja u skladu sa uslovima u Srbiji.

Ovaj model podrazumeva da se u prvoj godini praksa obavlja u školskoj radionici, a u drugoj i trećoj godini u fabrikama pomenutih kompanija, i to u drugoj godini 2, a u trećoj godini tri dana nedeljno.

Ovaj projekat je imao veliku pažnju javnosti u vlasotinačkom kraju. Činjenica da kompanije odgovorno i posvećeno pristupaju obrazovanju učenika i jasna perspektiva o brzom zaposlenju nakon školovanja prepoznata je od strane roditelja i učenika koji su upisali ovaj profil. Rezultat je 30 upisanih učenika tj. celo odeljenje industrijskih mehaničara u Tehničkoj školi Vlasotince, a nažalost bilo je i onih koji nisu uspeli da se upišu.

Za vreme prakse u kompanijama učenici će pored stručnih znanja  i veština sticati i socijalne kompetencije u realnom svetu rada. Kako bi se učenici dodatno motivisali i osetili da i oni kroz učenje  doprinose kvalitetnijem poslovanju, kompanije će stipendirati učenike u skladu sa njihovim zalaganjem u procesu učenja. Ovo je vrsta simulacije radnog odnosa koja se pokazala veoma motivišućom za mlade ljude. Ipak, najveći benefit ovog projekta je što će nakon završenog školovanja industrijski mehaničari imati dobre šanse da se zaposle u kompanijama u kojima su tokom školovanja obavljali praktičnu nastavu. Istovremeno, kroz ovakav sistematski pristup privrede da kroz redovno školovanje učenika stvaraju dobro kvalifikovane buduće kadrove predstavlja dugoročno rešenje i za same kompanije.

Takođe pročitajte

Šareni AVA svet se širi!

Na samom početku otvaranja našeg shopping parka, imali smo viziju kaleidoskopa – sveta boja i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.