Opančići iz Svrljiga za mlade folkloriste

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski poklonila je tridesetak opanaka Folklornoj grupi „Branko“ proizvedene u Opančarskoj radnji „Peka“ u Svrljigu.

Srpske opanke sve je teže naći i imaju visoku cenu na tržištu, zbog toga sve veći broj folklornih društava ima potrebu za donatorima.

Grad Niš u saradnji sa Opančarskom radnjom „Peka“ iz Svrljiga, donirao je danas opanke za mlađi uzrast Folklornog ansambla „Branko“.

Predaja „opančića“ je obavljena Parohijskom domu niškog Sabornog hrama, kojoj je prisustvovao starešina protojerej-stavrofor Branko Cincarević.

„Imali smo zahtev od naših kulturno-umetničkih društava koja okupljaju veliki broj dece u dijaspori, pre svega u Austriji. Posle mog boravka u Beču i saradnji sa njima i prvoj tranši opanaka iz ovih krajeva u Beč, došli smo na ideju da pomognemo našim mališanima u Nišu, koji se bave foklorom“, rekla je Sotirovski.

Umetnički rukovodilac Folklornog ansambla „Branko“ Marijana Cvetković Kesar, kaže da su mali „Brankovi“ igrači do sada igrali u balatankama, što je predstavljalo problem.

„Od sada je nošnja kompletirana, a folkloristi će imati priliku da pokažu svoje umeće na predstojećoj Svetosavskoj akademiji.

Z. Stojnić PR NCPD „Branko“

Foto: Z.S.

Takođe pročitajte

Na Weekend.17 dolaze profesor sreće i hroničar medija

Weekend.17 se vraća i ove godine sa najistaknutijim govornicima i aktuelnim temama. Weekend.17 biće najveći Weekend …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.