Oni su budućnost niške medicine

Znanje koje su pokazali iz interne medicine , ginekologije, pedijatrije i hirurgije Mariji Topalović, Mladenu Brzakoviću, Marku Stevanovića, Aleksandru Đorđeviću i Milanu Petroviću donelo je treće mesto na internacionalnom takmičenju u Novosibirsku

Studenti niškog Medicinskog fakulteta jedini su  branili boje naše zemlje na uglednom takmičenju na kome su učestvovali prestižni medicinski fakulteti. Put nije bio lak jer nije bilo dovoljno samo prijaviti se već su predhodile kvalifikacije gde je u konkurenciji bilo pedesetak zemalja. I samo takmičenje je bio izazov sa kojima se prvi put susreću.

„Zanimljivo i naporno. Pokazali smo odlično teoretsko znanje ali su kolege iz Nemačke i Rusije zasluženo osvojili prva dva mesta. Nama su nedostajale praktične veštne za bolji plasman. Takmičenje je zamišljeno tako da nema klasičnog testa već se studentima daju slučajevi koje trebaju rešiti a naravno tu je protivnički tim koji može da ospori i dijagnozu i lečenje, prenosi nam Marija koja se pohvalila da je njihov tim uspeo da jedini reši jedan slučaj iz ginekologije i da im je to donelo značajan broj poena.

lekari beli mantili„Članovi žirija su bili vrhunski lekari iz zemalja takmičara i za tih par dana smo zaista puno naučili. Prosto, morate svo zannje koje imate u trenutku primeniti i doneti odluku, kaže Aleksandar, najbolji student na ovom fakultetu koji pojašnjava da su imali 10 slučajeva, odnosno primere iz realnog života koje su trebali „izlečiti“.

„Reč je o najsavremenijoj nastavi gde će studenti na „lutki-robotu“ moći da imaju najrealnije situacije, kao sa pravim pacijentima. Vrednost opreme je 90 hiljada evra i u toku je tenderski postupak, pohvalila se dekanica.

NIS dekan medicinskog fakulteta dobrila stankovic djordjevic 1605 2016Dekanica Dobrila priznaje da je studentima potrebno više prakse ali da je to u aktuelnim uslovima nemoguće. Jednostavno na ovom fakultete školuju 3138 budućih lekara i stomatologa.Zato su odlučili da budu prvi fakultet medicine koji će osnovati Centar za stimulaciju koji će biti smešten na Institutu za sudsku medicinu.

Odlazak za Rusiju pomogao je fakultet ali i gradska opština Medijana i istoimeno komunalno preduzeće, gradska Uprava za obrazovanje i preduzeće „Resor“. Zbog ostvarenog rezultata dobili su od fakulteta po 10 hiljada dinara.

 

 

Takođe pročitajte

Kako se efikasno zaštititi u sezoni virusa?

Sa dolaskom hladnijih meseci, posebno krajem jeseni i početkom zime, nastupa sezona virusa od kojih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.