Otvaranje kolonije Foto: Miroslav Lavrenčić

Održana trideset druga Кnjiževna kolonija Sićevo

U nedelju, 17. septembra, završena je 32. Кnjiževna kolonija Sićevo, manifestacija koja je u svojoj dugoj istoriji postala nezaobilazno mesto susreta za pisce i književne entuzijaste. Ovogodišnji program Кnjiževnih kretanja bio je izuzetno raznovrstan i obuhvatao je niz interesantnih događaja.

Jedan od najznačajnijih trenutaka tokom kolonije bio je Кnjiževni koncert održan u Osnovnoj školi Radoje Domanović, gde su pisci čitali svoje najnovije radove pred oduševljenim publikumom. Ovo je prilika koja je omogućila lokalnim talentima da dele scenu sa renomiranim piscima, stvarajući most između generacija i podstičući buduće književne talente.

Još jedan zapažen događaj bio je razgovor o Veštačkoj inteligenciji koji se odigrao ispod trema zgrade kolonije u Sićevu. Ova tema, koja postaje sve aktuelnija u savremenom društvu, privukla je pažnju kako pisaca, tako i posetilaca kolonije. Razmena ideja o uticaju veštačke inteligencije na književnost i umetnost doprinela je dubokim i intrigantnim diskusijama.

Predstavljanje svih učesnika kolonije u gradskoj biblioteci bilo je prilika za čitanje i diskusiju o njihovim najnovijim delima. Ovaj segment programa omogućio je publici da se upozna s raznolikim književnim glasovima koji su se okupili na ovogodišnjoj koloniji.

This slideshow requires JavaScript.

Uz to, učesnici su imali priliku da obiđu niške kulturno-istorijske spomenike, što je dodatno obogatilo njihovo iskustvo i omogućilo im da bolje razumeju bogatu kulturnu baštinu ovog grada.

Jedan od vrhunaca ovogodišnje kolonije bila je dodela prestižne književne nagrade „Ramonda serbika“. Ova nagrada se tradicionalno dodeljuje piscu koji je ostavio poseban pečat u istoriji savremene književnosti. Ovog puta, nagrada je uručena srpskom piscu profesoru dr Zoranu Živkoviću za njegovo višegodišnje stvaralaštvo.

Pamteći dr Mika Ignjatovića, pokretača Кnjiževne kolonije Sićevo, uručeno je i priznanje „Mikina čaša“. Ovoga puta, to priznanje je zaslužio dr Tomislav Кostić za njegov nesebičan doprinos organizaciji kolonije.

Učesnici 32. Кnjiževne kolonije Sićevo bili su renomirani pisci i književni stvaraoci poput Zorana Živkovića, Đorđa Matića, Danice Vukićević, Laure Barne, Aleksandra Petrovića, Vojislava Pantića, Bojana Džodana i Nikole Markovića, koji je bio domaćin piscima i učinio da se osećaju dobrodošlo.

Organizaciju ovog spektakla vodio je Niški kulturni centar u saradnji sa Društvom književnika i književnih prevodilaca Niša i Narodnom bibliotekom „Stevan Sremac“, uz podršku brojnih institucija kulture Niša i Opštine Niška Banja.

Кnjiževnu koloniju Sićevo su podržali Grad Niš i Ministarstvo kulture Srbije.

Ovogodišnja Кnjiževna kolonija Sićevo je još jednom potvrdila svoju važnost kao mesto gde se susreću književni velikani i gde se raspravlja o aktuelnim temama koje oblikuju savremenu književnost i umetnost.

 

Takođe pročitajte

Za 30. rođendan „Nišville“ angažuje 300 volontera!

Nišville Jazz Festival će u ovoj godini proslaviti dva jubileja, 30. godina postojanja i 15. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.