subota , 8 avgusta 2020

Odabirom energetski efikasnih proizvoda i aparata štitimo okolinu

Svrha projekta energetskog označavanja i eko dizajn proizvoda je da građani budu u mogućnosti da izaberu najefikasnije proizvode kroz sistem koji je siguran i standardizovan, saglasni su učesnici debate organizovane u EU info centru.

Projekat će doprineti izgradnji zakonodavnih i institucionalnih kapaciteta u skladu sa propisima EU, kako bi se efikasnije sprovodili pristupni pregovori i ispunili zahtevi za članstvo u EU. Aktivnosti projekta pomoći će Ministarstvu rudarstva i energetike da poboljša primenu tehničkih propisa koji se odnose na energetsku efikasnost proizvoda koji utiču na potrošnju energije.

  • Reаlizаcijа EU Projektа zа energetsko oznаčаvаnje i eko dizаjn proizvodа prаvovremenа je i zа nаs imа višestruku ulogu. Cilj projekta je jаčаnje domаćih kаpаcitetа zа primenu propisа o energetskom oznаčаvаnju i ekodizаjnu, što su pre svegа kаpаciteti Ministаrstvа rudаrstvа i energetike i Ministаrstvа trgovine, turizmа i telekomunikаcijа, a posebno njihovog sektorа tržišne inspekcije, kao i jаčаnje domаće privrede, nаročito proizvodnog sektorа dа izrаđuje proizvode usаglаšene sа domаćim i evropskim propisimа i širenje dostupnih tržištа” – izjavio je prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra u Ministarstvu rudаrstvа i energetike.

 

  • Na ovaj način, domаćа telа zа ocenjivаnje usаglаšenosti proširuju domen svog rаdа u interesu privrede i grаđаnа, poboljšаvа se informisаnost kupаcа/potrošаčа i poboljšаvа se kvаlitet proizvodа koji utiču nа potrošnju energije, koji se nаlаze nа tržištu, а koji su obuhvаćeni nаvedenim tehničkim propisimа. Zаmenа neefikаsnih uređаjа i proizvodа efikаsnijim dovodi do uštedа energije koje se mogu i kvаntifikovаti i kvаlifikovаti kаo legitimnа merа u sаdаšnjim i budućim plаnovimа zа energetsku efikаsnost”, zaključuje Banjac.

„Energetska efikasnost na prvom mestu“ je osnovni princip Strategije Energetske unije. To je delotvoran način da se smanje emisije štetnih gasova, donesu uštede potrošačima i smanji zavisnost od uvoza fosilnih goriva.

  • Na polju energetske efikasnosti Srbija napreduje u usaglašavanju nacionalnog zakonodavstva sa regulativama Evropske unije i trenutno je lider među zemljama zapadnog Balkana u usaglašavanju sa legislativom na polju energetskog označavanja proizvoda”, rekao je Sakelaris Hourdas, šef operacija zadužen za energetiku, životnu sredinu, saobraćaj i poljoprivredu u Delegaciji Evropske unije u Srbiji. “Ova inicijativa pomoćiće građanima Srbije da na pouzdan način odaberu energetski efikasne kućne aparate, ali će takođe doprineti podizanju svesti o ulozi svakog od nas u smanjenju potrošnje energije, smanjenju emisije ugljen dioksida i očuvanju što zelenije planete” – zaključuje Hourdas.

Za ovaj projekat, Evropska unija opredelila je blizu 1,5 miliona evra za tehničku pomoć Ministarstvu rudarstva i energetike sa ciljem daljeg unapređenja primene usvojene legislative za energetsko označavanje proizvoda kao i za dalju promociju eko-dizajna.

Takođe pročitajte

Takmičenje za Frankofonu pesmu ove godine u onlajn formatu

U petak od 19 sati petnaest takmičara boriće se za titulu pobednika takmičenja za Frankofonu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.