Objavljen tender za dogradnju naučno tehnoloških parkova u Nišu, Kruševcu i Čačku

Vlada Republike Srbije objavila tender za izgradnju druge faze NTP Niš – Investicija od preko 20 miliona evra u razvoj inovacionog ekosistema regiona Južne i Istočne Srbije.
Vlada Republike Srbije objavila je tender za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Kruševcu, Nišu i Čačku.

Ovom inicijativom značajno se unapređuje nacionalna infrastruktura u oblasti inovacija, potencirajući važnost tehnološkog i inovativnog domena u Srbiji.

Uz investiciju od preko 20 miliona evra, opredeljenih za proširenje kapaciteta Naučno-tehnološkog parka Niš (NTPNiš), u planu je da se za manje od dve godine izgradi oko 18.000 m2 savremenog prostora, od čega će oko 9.000 m2 biti kancelarijskig i oko 1.000 m2 laboratorojskog prostora.
Nakon izgradnje novog objekta, ukupni kapacitet NTP Niš biće preko 30.000 m2, sa preko 15.000 m2 kancelarijskog i laboratorijskog prostora koji će imati kapacitet da primi oko 1.500 stručnjaka posvećenih razvoju inovativnih projekata. Planirani objekat biće izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i restorana Studentskog centra.

U prethodnom periodu, počevši od osnivanja, NTP Niš postao je prepoznat kao regionalni centar inovacija, sa preko 50 kompanija u članova, u kojima je zaposleno preko 500 zaposlenih, koji rade na razvoju sopstvenih inovativnih proizvoda i usluga, u postojećem objektu NTP Niš.
Dogradnja i proširenje NTP Niš ne samo da će značajno poboljšati uslove za postojeće članove parka, već će otvoriti vrata za brojne nove kompanije, kao i privlačenje i pokretanje novih razvojnih cenatara tehnoloških kompanija koje žele da se pridruže i zajedno doprinesu rastu našeg inovacionog ekosistema. Ova inicijativa istovremeno predstavlja novi strateški pravac za jačanje konkurentnosti Regiona Južne i Istočne Srbije.
Implementacija ovog projekta omogućiće da se podigne konkurentnost regiona Južne i Istočne Srbije, kroz stvaranje uslova za kreiranje većeg broja startap kompanija, razvoja postojećih kompanija i privlačenja globalnih razvojnih centara, čime će na biti dat doprinos zadržavanju stručnjaka u regionu, samozapošljavanju i zapošljavanju mladih visokoobrazovanih ljudi i promeni strukture privrede ka ekonomiji zasnovanoj na znanju.
Izgradnjom novog objekta pored navedenog biće stvoreni uslovi za razvoj zajednice i razvoj novih projekata, pored IKT sektora kao najbrže rastućeg u Srbiji, mereno kako kroz izvoz, tako i brojem zaposlenih, i u oblastima i funkcijama NTP Niš koje nisu i dovoljnoj meri zastupljene, ili za koje ima potencijala i interesovanja a nema prostornih kapaciteta.
Planira se intezivniji rad na funkciji transfera tehnologija i komercijalizaciji naučnoistraživačkih projekata, razvoju zajedničkih istraživačkih projekata i laboratorija između više naučno-istraživačkih organizacija i privrede, razvoja startapova i inovativnih projekata iz oblasti zelene ekonomije i energetske efikasnosti, biotehnologija, sajber
bezbednosti, robotike, visokotehnoloških projekata iz oblasti automobilske industrije i mobilnosti.
Početak radova na proširenju kapaciteta NTP Niš planiran je najkasnije početkom 2024.godine.

Takođe pročitajte

Počela sadnja 100.000 sadnica crnog bora širom Crne Gore

Akcijom pošumljavanja Dajbabske gore krajem prošle nedelje ozvaničen je početak sadnje 100.000 sadnica crnog bora širom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.