Objavljen tender za dogradnju naučno tehnoloških parkova u Nišu, Kruševcu i Čačku

Vlada Republike Srbije objavila tender za izgradnju druge faze NTP Niš – Investicija od preko 20 miliona evra u razvoj inovacionog ekosistema regiona Južne i Istočne Srbije.
Vlada Republike Srbije objavila je tender za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Kruševcu, Nišu i Čačku.

Ovom inicijativom značajno se unapređuje nacionalna infrastruktura u oblasti inovacija, potencirajući važnost tehnološkog i inovativnog domena u Srbiji.

Uz investiciju od preko 20 miliona evra, opredeljenih za proširenje kapaciteta Naučno-tehnološkog parka Niš (NTPNiš), u planu je da se za manje od dve godine izgradi oko 18.000 m2 savremenog prostora, od čega će oko 9.000 m2 biti kancelarijskig i oko 1.000 m2 laboratorojskog prostora.
Nakon izgradnje novog objekta, ukupni kapacitet NTP Niš biće preko 30.000 m2, sa preko 15.000 m2 kancelarijskog i laboratorijskog prostora koji će imati kapacitet da primi oko 1.500 stručnjaka posvećenih razvoju inovativnih projekata. Planirani objekat biće izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i restorana Studentskog centra.

U prethodnom periodu, počevši od osnivanja, NTP Niš postao je prepoznat kao regionalni centar inovacija, sa preko 50 kompanija u članova, u kojima je zaposleno preko 500 zaposlenih, koji rade na razvoju sopstvenih inovativnih proizvoda i usluga, u postojećem objektu NTP Niš.
Dogradnja i proširenje NTP Niš ne samo da će značajno poboljšati uslove za postojeće članove parka, već će otvoriti vrata za brojne nove kompanije, kao i privlačenje i pokretanje novih razvojnih cenatara tehnoloških kompanija koje žele da se pridruže i zajedno doprinesu rastu našeg inovacionog ekosistema. Ova inicijativa istovremeno predstavlja novi strateški pravac za jačanje konkurentnosti Regiona Južne i Istočne Srbije.
Implementacija ovog projekta omogućiće da se podigne konkurentnost regiona Južne i Istočne Srbije, kroz stvaranje uslova za kreiranje većeg broja startap kompanija, razvoja postojećih kompanija i privlačenja globalnih razvojnih centara, čime će na biti dat doprinos zadržavanju stručnjaka u regionu, samozapošljavanju i zapošljavanju mladih visokoobrazovanih ljudi i promeni strukture privrede ka ekonomiji zasnovanoj na znanju.
Izgradnjom novog objekta pored navedenog biće stvoreni uslovi za razvoj zajednice i razvoj novih projekata, pored IKT sektora kao najbrže rastućeg u Srbiji, mereno kako kroz izvoz, tako i brojem zaposlenih, i u oblastima i funkcijama NTP Niš koje nisu i dovoljnoj meri zastupljene, ili za koje ima potencijala i interesovanja a nema prostornih kapaciteta.
Planira se intezivniji rad na funkciji transfera tehnologija i komercijalizaciji naučnoistraživačkih projekata, razvoju zajedničkih istraživačkih projekata i laboratorija između više naučno-istraživačkih organizacija i privrede, razvoja startapova i inovativnih projekata iz oblasti zelene ekonomije i energetske efikasnosti, biotehnologija, sajber
bezbednosti, robotike, visokotehnoloških projekata iz oblasti automobilske industrije i mobilnosti.
Početak radova na proširenju kapaciteta NTP Niš planiran je najkasnije početkom 2024.godine.

Takođe pročitajte

„Život je lep kada brinemo o planeti“ – Proglašeni pobednici LG likovnog konkursa za osnovce

Kompanija LG Electronics proglasila je pobednike velikog likovnog konkursa „Život je lep kada brinemo o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.