Obeležena 135 godišnjica od rođenja Vlade Ilića

U Galeriji Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“ u Vlasotincu obeležena je 135 godišnjica od rođenja Vlade Ilića.

Tim povodom Saša Stanković, autor monografije o gradonačelniku Beograda, održao je predavanje „Uloga Vlade Ilića u međunarodnoj politici Kraljevine Jugoslavije“.

Direktor Srba Takić zahvalio je autoru što je približio široj javnosti Srbije čuvenog Vlasotinčanina i zbog toga je biblioteka predložila Stankovića za Oktobarsku nagradu Vlasotinca. „Ovaj prostor nije slučajno odabran, jer iz ove kuće potiče Vladina majka Kostadina, zato je Ilić sigurno ovde provodio detinjstvo“ – započeo je predvanje profesor Gimnazije „Stevan Jakovljević“.

„Ovih dana priča o Vladi prešla je granice Srbije. Vikipedija na engleskom jeziku objavila je odrednicu o njemu i Serbica Books iz Toronta, najveća srpska knjižara u dijaspori, naručila je nekoliko primerka monografije“ – obavestio je publiku Stanković. Predavanje je potkrepljeno sa preko 70 fotografije, koje pokazuju da se Ilić kao gradonačelnik Beograda susreo na najvažnijim istorijskim ličnostima Evrope 30-ih godina 20.veka.

On je za svoje međunarodne aktivnosti dobio francuski Oreden legije časti, čehoslovački Oredne belog lava i mađaski Veliki krst sa lentom.
Publici je poslebno bilo zanimljivo kakve su veze Vlade Ilića sa najvećim srpskim književnicima kao što su Ivo Andrić, Miloš Crnjanaski i Jovan Dučić.

Takođe pročitajte

Vlasina fest otvara sezonu kupanja na „vlasotinačkom moru“

Ovog vikenda u Vlasotincu se održava treći  Vlasina fest, manifestacija kojom se zvanično otvara kupališna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.