Novi život za pacijenta iz Poljske – nova bešika od debelog creva

Tim leskovačkih lekara predvođeni poznatim srpskim urologom i zamenikom direktora Opšte bolnice Milanom Petrovićem izveli su komplikovanu operaciju tako što su pacijentu izvadili bešiku zahvaćenu tumorom i od debelog creva napravili novu bešiku.

Pacijent koji je dobio novu bešiku je Irineuš Rogal(75) iz mesta Volbron, u okolini Krakova. Penzioner je i vlasnik nekoliko robnih kuća odnosno prodavnica nameštaja.

Njemu su poljski lekari preporučivali vađenje bešike ali bi morao da koristi stomu što bi mu otežavalo život. Dr Petrović, koji je operaciju izveo zajedno sa načelnikom Odeljenja urologije dr Slavoljubom Mladenovićem, podseća da su u Leskovcu ovaj zahvat savladali  zahvaljujući vrhunskim profesorima Urološke klinike u Beogradu, a najviše akademiku Jovanu Hadži Đokiću koji ima najveći broj radova iz ove oblasti. On je ovu tehniku prvi uveo u bivšoj Jugoslaviji i decenijama nam pomaže kod komplikovanih operativnih procedura

„Jednu od najtežih intervencija u urologiji uradili smo skoro beskrvno, a pacijent se posle operacije oseća dobro i nema nikakve tegobe. Ovakva intervencija radi se samo u kliničkim centrima, i to ne svim, što uspeh lekara Opšte bolnice u Leskovcu čini još većim i značajnijim, kaže Petrović.

“ Ova operacija se zove Sigma rektum pauč – Majnc pauč, pošto je prvi put urađena u Majncu. Ona se primenjuje kod pacijenata koji imaju tumor mokraćne bešike. Kod ovog pacijenta je već rađena jedna operacija. Međutim, tumor je išao dublje i zahvatio mišićni sloj i u tom slučaju bešika mora da se vadi i da se ili izvuku stome, da se nose kese, ili da se radi jedna ovakva operacija gde je komoditet i život pacijenta znatno bolji, ističe dr Petrović koji je danas ispratio kući pacijenta iz Poljske koji je sam snosio troškove lečenja.

„Sada se odlično osećam. Bojao sam se svake operacije, ali sam na insistiranje svog prijatelja iz Niša odlučio da dođem u Leskovac i da ovde budem operisan. Bio sam mu u poseti kada mi je pozlilo. Čuo sam da je dr Petrović vrsni stručnjak koji može da mi pomogne i zahvalan sam mu na tome, kaže Rogal.

 

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.