ponedeljak , 16 maja 2022

Nišlijka Jadranka Tasić na najstarijem maratonu u Atini

Na nedavno održanom najstarijijem i najautentičnijem maratonu na svetu „Athens authentic marathon“ na kojem je učestvovalo preko 10.000 maratonaca iz celog sveta, u ukupnom plasmanu od 1639 takmičara, među 277 žena, zahvaljujući podršci i pomoći Gradske opštine Medijana, našla se Nišlijka Jadranka Tasić.

U njenoj kategoriji bila je 51. i jedina je žena od 10-ak trkača iz Srbije.

This slideshow requires JavaScript.

Trčalo se istorijskom trasom od 42,2 km od čuvenog maratonskog polja, gde je 490. godine pre nove ere održana čuvena bitka između Atinjana i Persijanaca, do centra Atine, odnosno do stadiona Panathenaik, gde su 1896. održane prve moderne Olimpijske igre. Prema legendi, tu trasu, prvi put je pretrčao glasnik Filipides, posle bitke Grka i Persijanaca na Maratonu. Trčao je od Maratonskog polja do Atine, da bi javio lepu vest da su pobedili Grci. Nažalost, posle pretrčane trase je i umro.

Iako je obično limit na svim maratonskim trkama sati 6, limit za završetak ovog Maratona, bio je 7 sati, jer je trasa jako teška. Teren od 42 km čine uzbrdice. Jadranka je Atinski maraton pretrčala za 04:52:36, što je njen lični rekord na maratonima tog ranga.

Izvor: Gradska opština Medijana

Foto: Gradska opština Medijana

Takođe pročitajte

Bratislav Čukić iz Vranja pobendik konkursa “Za bolji svet”

Pobednik konkursa „Za bolji svet“ je Bratislav Čukić iz Vranja sa životnom pričom  Novice Ćiprijanovića iz Preševa, koji se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.