Niški gljivari – stidljive martovke i medveđi luk na Jastrebcu

Dan je bio kao stvoren za prolećno uživanje u prirodi i druženje gljivara iz Niša, Vranja i Svrljiga na tradicionalnom „Martovskom safariju“ na Jastrebcu.

Prema rečima Dušana Vučića, predsednika  Gljivarskog društva  „Niš“ gljiva martovka (Hygrophorus marzuolus) je strogo zaštićena vrsta i ne sme da se bere. On ističe da se ova gljiva ali i druge zaštićene vrste moraju sačuvati i da se njihovo stanište ne sme ugroziti nekontrolisanom sečom šuma.
„Ove godine proleće je poranilo tako da smo imali izuzetno topao februar pa je sezona martovki na izmaku. Uspeli smo da i danas registrujemo retke primerke ove gljive, kaže Vučić.
Za razliku od martovke koja ne sme da se bere gljivari se iz šume nisu vratili praznih ruku jer je sremuš počeo da izbacuje prve listove. Medveđi luk na Jastrebcu ima svoja bogata staništa na blizu hiljadu metara nadmorske visine.
Šetnja šumom i planinski vazduh otvorili su apetit gljivarima za koje je ručak u prirodi pripremio Ivan Stojanović. Na meniju su bili pasulj i čorba od gljiva,

Takođe pročitajte

Pametna klupa za punjenje mobilnih telefona u centru Vlasotinca

Na platou ispred zgrade opštine postavljena je moderna pametna klupa za punjenje mobilnih telefona, lap-topova, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.