NIŠEVAČKA KLISURA – upoznajte dragulj Svrljiga

Niševačka klisura se nalazi u sklopu kompozitne doline Svrljiskog Timoka, i sastavni je deo Svrljiske klisure. Dugacka je 1,5 kilometara, a nalazi se na 6 kilometara od samog danasnjeg naselja Svrljig, te 36 kilometara od Niša i Knjaževca…..Ona je jedan od dragulja opštine Svrljig, a samim tim i Srbije! 
Svi koji žele da se upoznaju sa ovim prirodnim lepotama mogu to učiniti 21.aprila. Iako organizaciju ovakve turističke šetnje potpisuje formalna grupa „Terra Incognita“, ideja je u stvari da zvaničan organizator ovakve ture ne postoji, već da se na ovakav način, u tačno određeno vreme, na unapred određenom mestu okupljanja, sa jasno datim pravcem i smerom kretanja, kao i satnicom polaska i povratka, promoviše svrljiški kraj, bez bilo kakvog komplikovanog i sveobuhvatnog organizovanja……. 

„Veoma je pozeljno da se prilikom okupljanja grupe svi pojedinci oduševe saznanjem da su i ostali učesnici krenuli baš u istom pravcu, istog dana, i u isto vreme, baš kao i oni!!!Pravo učešća imaju svi od 7 do 77 godina, moguće mladji i stariji, naravno u pratnji svojih roditelja. Datum i vreme polaska subota 21. aprila u 11 casova!!!Ovde se striktno naglasava da je vreme polaska u 11 časova, tako da će okupljanje grupe biti zaključno sa tim vremenom, navode organizatori „šetnje“. 

Grupa će se kretati od centra Niševca, gde je i sastanak grupe, do ulaza u Niševačku klisuru, dalje starim rimskim drumom do proboja Svrljiškog Timoka, sve do kupališta Banjica, gde je zakazan prvi kraći odmor grupe. Iz Banjice grupa dalje kreće prugom kroz dva tunela, i preko železnićkog mosta izlazi na Varošku stranu grebena Svrljig grada…..Odatle sledi uspon na sam Svrljig grad, ujedno i najteži deo staze. Povratak sa Svrljig grada se ocekuje oko 17 casova…..
Što se same težine staze tiče, odnosno potrebne kondicione spreme, prvi deo staze spada u lake, kategorija K1, u prevodu najlakša staza…..Najzahtevnije deo staze je sam uspon do Svljig grada, u prevodu potrebna povremena upotreba ruku. Visinska razlika koja se savladava je manja od 150 metara, na ukupnoj dužini staze.

Napomena : Ne postoji organizovani prevoz u sklopu akcije do Nisevca, u prevodu dolazak i odlazak u sopstvenoj režiji…. Naravno, automobilom, vozom, autobusom, biciklom, triciklom, pesaka, NLO-om itd…..
Odecu i obucu prilagoditi vremenskim uslovima, smeće nositi sa sobom do prvog mesta za odlaganje, u našem slučaju do Svrljiga.

Takođe pročitajte

Pametna klupa za punjenje mobilnih telefona u centru Vlasotinca

Na platou ispred zgrade opštine postavljena je moderna pametna klupa za punjenje mobilnih telefona, lap-topova, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.