Luka Radičević

Nagrada “Svetislav Milić – mladima od srca” Jani i Luki

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“, donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti nauke i obrazovanja za 2022. godinu podele: Jana Dragović, studentkinja Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu i Luka Radičević, student master studija na Univerzitetu u Ljubljani, to je jutros saopštila prof.dr Melanija Mitrović, ispred komisije koja je odlučivala o ovogodišnjim laureatima.

Nagrada im se dodeljuje za „Za izvanredne rezultate postignute u naučnom radu i za životnu posvećenost promociji uzvišenih vrednosti u društvu“.

Jana Dragović je svoje osnovno i gimnazijsko školovanje završila u rodnoj Kuršumliji sa prosečnom ocenom 5,00 kao nosilac Vukove diplome i „učenik generacije na oba nivoa školovanja. Sa istom prosečnom ocenom završila je i osnovnu muzičku školu u Prokuplju (odseci klavir i solo pevanje). Brojne su nagrade koje je tokom tog perioda osvojila na takmičenjima raznih nivoa iz matematike, fizike, biologije, srpskog i engleskog jezika i dr. Na naučno – inovativnom sajmu u Čendleru u Arizoni, februara 2020. godine je osvojila prvo mesto u kategoriji nauke o ponašanju tehnologije za naučno – istraživački projekat „Privatnost korisnika tokom upotrebe veštački-inteligentnih glasovnih asistenata: studija u razvijenim i zemljama u razvoju“.

Jana Dragović

U svojoj karijeri osvojila je i zlatnu medalju u kategoriji tehnologija-informatika na Svetskoj inovativnoj olimpijadi u organizaciji Naučnog društva Indonezije. Dobitnica je Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

„Brojni su primeri koji ilustruju neke od načina na koji nauka, tehnologija i inovacije mogu podržati diplomatske napore. Od suštinskog je značaja odbraniti naučno – istraživačke vrednosti kao što su akademska sloboda, istraživačka etika i integritet“ – istakla je u saopštenju prof.dr Melanija Mitrović i dodala: „Naučna diplomatija generalno uključuje tri pravca: diplomatiju za nauku, nauku za diplomatiju i nauku u diplomatiji. Sve ovo je odličan uvod za našeg drugog laureata Luku Radičevića.“

 

Luka Radičević, diplomirani je politikolog na Fakultetu društvenih nauka, Univerziteta u Ljubljani, gde je trenutno student master akademskih studija. Osnovnu školu „Branko Miljković“ i Gimnaziju „Svetozar Marković“ u Nišu završava sa prosečnom ocenom 5,00. Iz vremena školovanja u Nišu su i nagrada za aktivistu generacije, ali i potvrda o učešću na godišnjoj konferenciji IS Petnica. Na fakultetu u Ljubljani demonstrator je u okviru predmeta „polemologija“, asistent je u službi za studentske poslove, glavni je i odgovorni urednik slovenačkog dela regionalne redakcije studentskog naučnog časopisa društveno-humanističkih nauka i umetnosti „Politeuma“. Autor je dva poglavlja objavljena u najpoznatijoj diplomatskoj zbirci u Sloveniji „Acta diplomatica“. Brojna su njegova nagrađivana učešća na studentskim konferencijama: priznanje za najbolju oralnu prezentaciju na 2. Međunarodnoj konferenciji studenata međunarodnih odnosa u Ljubljani. Dobitnik je pune stipendije Ruskog doma za studije međunarodnih odnosa u Ruskoj federaciji. Luka je dobitnik brojnih nagrada na takmičenjima i međunarodnim konferencijama.

Objavljivanjem laureata u oblasti nauke i obrazovanja započela je nedelja objavljivanja imena laureata u svim kategorijama. Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“ biće uručena na svečanosti u Nišu, 15. novembra u 12.00h na velikoj sceni Narodnog pozorišta.

 

Takođe pročitajte

Deca kao čuvari tradicije u varoši pod Oplencem

Kako smo sačuvali veru, čega su se igrala deca početkom XIX veka, šta se jelo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.