petak , 3 februara 2023
Foto: Stefano Mazziotta: https://www.pexels.com/photo/black-and-white-photo-of-a-kid-riding-a-tyicycle-8315712/

Načini na koje roditelji mogu da podstaknu razvoj motoričkih veština kod dece

Deca brzo rastu i razvijaju se u prvih pet godina života. Kada govorimo o razvoju i njegovom značaju za srećno detinjstvo, uglavnom se misli na četiri oblasti napredovanja – motoričke veštine, komunikacione i jezičke veštine, kognitivni i na kraju emocionalni razvoj.

Motorički razvoj deteta se obično posmatra u kategorijama grube i fine motorike. Dok se fine motoričke veštine uglavnom odnose na “male” pokrete rukama, zglobovima, prstićima, stopalima, usnama i jezikom, gruba motorika uključuje razvoj onih mišića koji omogućavaju bebama da podignu glavu, sede i puze, a kasnije hodaju, trče, skaču i preskaču.

Roditelji mogu da odigraju značajnu ulogu i da pomognu svom mališanu da izgradi dobre motoričke veštine, tako što će ga podstaknuti odgovarajućim aktivnostima u skladu sa njegovim uzrastom. Predlažemo nekoliko korisnih i zanimljivih načina kako da dete neguje i razvija grubu motoriku. Pročitajte.

Šta su grube motoričke veštine?

Grube motoričke veštine poznate su još i kao fizičke veštine, a odnose se na one koje zahtevaju kretanje celog tela osobe. Dok su fine motoričke veštine one koje nam omogućavaju da držimo olovku, na primer, gruba motorika uključuje velike mišiće tela uz pomoć kojih hodamo, stojimo, trčimo, skačemo i sedimo uspravno. Pored toga, odnose se i na koordinaciju ruku i očiju, plivanje i baratanje loptom.
Što se više kao roditelj uključite da pomognete detetu da razvije ove veštine, to bolje. Izađite napolje, igrajte se s njim ili ga jednostavno povedite u šetnju, kako biste pomogli telu svog mališana da se pravilno razvije.

Bilo da se radi o igri dobacivanja lopte ili da učite dete kako da vozi bicikl – vaša podrška je ključna. Tricikli su korisni za decu, takođe, jer se vožnjom povećava snaga mišića, stabilnost i koordinacija. Kada voze tricikl, mališani bez sumnje postaju spretniji, sigurniji i snalažljiviji. Neki dečji tricikli dolaze sa ručkama tako da možete da gurate dok vaše dete vežba pedaliranje. Kada se nauči, možete čak postaviti stazu sa preprekama ili nacrtati stazu kredom. U starijem uzrastu tricikl dete može da zameni biciklom.

Igra je neophodna za razvoj dece

Igra je od suštinskog značaja za razvoj dece, a sve vrste igre mogu poboljšati njihove grube motoričke veštine. Za početak pozovite svog mališana da vas imitira ili da zamisli da je vaše ogledalo. Možete samo da prošetate po sobi, dvorištu ili parku ili pak da izvodite razne neobične pokrete. Primera radi, da skakućete na jednoj nozi, valjate se po travi, dotanete stopala i slično. Što se “šašavije” ponašate, to će detetu biti interesantnije da vas oponaša – a rezultati će biti ne samo spretniji pokreti već i mnogo smeha.

Odvedite dete na igralište

Javni parkovi i dečja igrališta su dobri “poligoni” za motorički razvoj. Penjanje, puzanje, spuštanje stepenicama, čučanje, ustajanje iz sedećeg položaja, ljuljanje – svaki od ovih pokreta poboljšava grubu motoriku deteta. Svestranost igrališta ogleda se u različitim spravama i igračkama, pa je svakako korisno ako ste u situaciji da obiđete nekoliko različitih “terena za igru” u svom okruženju.

Detetu će biti interesantno da isproba penjanje i spuštanje niz tobogan različite visine ili da “planinari”, odnosno penje se na veštačkoj steni.
Odlična aktivnost za poboljšanje ravnoteže kod dece je skakanje na trampolini. Ako u parku u kom se vaše dete inače igra nema velike zatvorene tramboline u kojoj može da skače i druži se sa drugom decom ili nije dovoljno staro za veliku trambolinu, možete nabaviti i mini-trampolinu za upotrebu kod kuće pod vašim nadzorom.

Birajte pravi trenutak za vežbanje veština

Budite strpljivi s detetom kada uče nove veštine. Da bi sa uspehom savladali neki pokret i prvi put isprobali neku aktivnost važno je da budu u stanju da to urade. Dakle, kao roditelji imamo obavezu da procenimo da li je pravi trenutak da se dete popne na ljuljašku, sedne na tricikl ili jednostavno igra šutiranja lopte. Potrebno je da im obezbedimo prostor i atmosferu koji omogućavaju da se osećaju smireno i emocionalno spremno.

Ako je dete pojelo slatkiš ili poslušalo omiljenu pesmu, može biti lepo raspoloženo da se okuša u preskakanju konopca, na primer. Uvek imajte na umu da spoljno okruženje igra veliku ulogu u tome da li se dete oseća bezbedno i smelo.

Uključite sva čula

Morate biti svesni da se savladavanje grupih motoričkih veština neće dogoditi preko noći. Detetu je potrebno vreme da isprobava razne pokrete i da se fokusira na više od jedne oblasti tela i uma. Motorički razvoj zahteva da bude uključen i senzorni sistem – pa razmislite o svim onim kreativnim načinima na koje možete da ubacite ritam i ravnotežu u igru. Dovoljno je, primera radi, da pustite neku pesmu veselog tempa dok se igrate dobacivanja lopte.

Još jedna igra sa muzikom može da bude da izaberete pesmu koja menja tempo i da podstaknete dete da prati ritam pokretima. Dobra ideja je da slušate dečju pesmu ili komad klasične muzike i kažite mališanu da skoči kada se čuje određeni zvuk ili da preskoči brže ili sporije u zavisnosti od tempa.

Što su detetova čula uskađenija, veća je verovatnoća da će ove veštine usvojiti i poboljšati.

Napravite staze sa preprekama

Staze sa preprekama deluju motivišuće na decu, zato što im daju cilj koji treba da ostvare. Najbolje od svega je što možete stvoriti uslove za ovu igru i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. U kući ili stanu koristite nameštaj, ćebad i jastuke kako biste napravili područja za puzanje ili čak skakanje.

Na otvorenom možete da koristite stvari kao što su hula-hopovi za skakanje, puzanje po stomaku, hodanje poput žabe ili zeke i druge kreativne pokrete koji izazivaju vaše dete da balansira, puzi, skače i trči. Staze sa preprekama su još zanimljivije za prelaženje ako dete ima “prevozno sredstvo”, pa tako u igru uključite tricikl, trotinet ili bicikl (za stariju decu).

Vežbajte pokrete i ponavljajte ih redovno

Kada stvorite idealnu atmosferu, dajte sve od sebe da ponovite s detetom i uvežbate veštine koje ste već radili ranije. Isprobajte različite aktivnosti koje ciljaju na osnovne motoričke veštine kao što su ravnoteža, svest o telu, te snalaženje u prostoru.

Vožnja tricikla, bicikla, skakanje, penjanje, đuskanje uz muziku ili dobacivanje lopte, svaki od ovih pokreta i igara igra veliku ulogu u razvijanju dečjih motoričkih veština. Što više dete ponavlja dobrovoljno, to će njegov razvoj biti sve brži i bolji. Kao roditelji možemo samo da ih podržimo na tom putu i pomognemo da imaju što ispunjenjije i aktivnije detinjstvo.

Takođe pročitajte

Niš – Domaćin Kupa Radivoj Korać ove i naredne godine

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Кošarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović potpisali su u Gradskoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.