ponedeljak , 25 oktobra 2021

Mićunovo “carstvo” mangulica na Radan planini

Gurmanski san prosečnog Balkanca je da uživa u hrani bez griže savesti, odnosno sa što manje rizika po zdravlje a prema nekim istraživanjima meso od mangulice daje takvu mogućnost. Zato je pravi blagodet posetiti najveću farmu mangulica u Srbiji koja se nalazi na Radan planini u mestu Dobre Vode a vlasnik je Mićun Nikolić (53).

Put do najveće farme mangulica u Srbiji bio je više nego zanimljiv jer se Mićun nije bojao izazova, naprotiv  sam ih je stvarao. Zato je napustio posao u policiji još pre 20 godina i krenuo u privatni biznis. Otvorio je tehnički pregled za registraciju vozila i posao je solidno krenuo ali to njegovom temperamentnom duhu nije bilo dovoljno.

Na svom imanju koje se prostire na 70 hektara podigao je najpre farmu ovaca pa krava a sada su na red došle mangulice. Trenutno ih ima hiljadu.

“Zbog nedostatka adekvatne radne snage morao sam da pronađem nešto manje zahtevno. Mangulice su idealne jer su idržljive, otporne na bolesti, same donose mladunce i traže sebi hranu, priča Mićun koji ima samo reči hvale za ove životinje.

“Izuzetno su inteligentne i pitome za razliku od divljih svinja. O dobrobiti njihovog mesa ne treba trošiti puno reči. Hrane se zdravije nego većina ljudi. Žirevi, puževi, korenje, tačno znaju šta kada treba da jedu a prostranstva Radan planine su izdašna kada je hrana za mangulice u pitanju, veli Mićun koji se nijednog trenutka nije pokajao što je napustio siguran, državni posao.

“Svi kažu da ljudi propadnu kada odu iz policije ali ja sam pravi primer da to nije tačno, uverava nas Mićun koji je odlučio da narednog vikenda, 28. i 29.novembra organizuje feštu na svom imanju. Po prvi put održaće se Dani mangulice gde će posetioci moći da probaju i kupe jedinstvene specijalitete.

“Sve se održava na otvorenom a prostor je dovoljno veliki za distancu koja se preporučuje.Postoji veliko interesovanje iz cele Srbije, najavljuje naš sagovornik koji svoje proizvode prodaje po promotivnim cenama pa je tako kilogram “žive vage” 160 dinara (obična svinjetina je 150) a sušeni specijaliteti i sprža od mangulica su od 1000 do 1200 dinara, sirove kobasice su 600 a mast 400 dinara…

 

Takođe pročitajte

“Lihvar” Nemanje Ćeranića najbolje ostvarenje na Tuzla Film Festivalu (TFF)

“Koristeći različite stilske postupke film pokazuje da je moguće i u skromnim produkcionim uslovima napraviti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.