Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu

Međunarodna Grafička radionica u Sićevu zvanično počela sa radom

U ponedeljak, 3. juna u zgradi Likovne kolonije, zvanično je krenula sa radom Međunarodna Grafička radionica, a trajaće do 9. juna. U Sićevu će boraviti i raditi: Džef Sipel (Jeff Sippel) Sjedinjene Američke Države, Ljiljana Pavlović Dir (Lilya Pavlovic Dear ) Francuska Republika, Jelena Jocić, Beograd, Nebojša Lazić, Novi Sad, Jasna Gulan Ružić, Novi Sad i Slobodan Radojković, Niš.

Ovo je 22. po redu okupljanje grafičara u selu Sićevu u zgradi Likovne kolonije Sićevo. Do sada je oko 90 umetnika stvaralo u Grafičkoj radionici i bila su to značajna imena srpske grafičke scene ali i Meksika, SAD, Japana, Danske, Poljske, Kanade, Belgije, Italije, Slovenije, Bugarske, Makedonije. Pored rada u radionici umetnici će imati priliku da uživaju u prirodnim lepotama Sićevačke klisure kao i da posete značajne kulturno istorijske znamenitosti Niša i okoline. Tokom trajanja Grafičke radionice u Galeriji Salona 77 u niškoj tvrđavi, 4. juna u 20 sati je i otvaranje izložbe „Mesto susretanja“ dvojice učesnika kolonije, Džefa Sipela i Nebojše Lazića. Ovom izložbom obeležiće se dugogodišnja saradnja umetnika iz Amerike i Srbije kao i saradnja dve države više od tri decenije.

Izložba nastalih radova biće predtavljena niškoj publici sledeće godine u izložbenom Paviljonu niške Tvrđave.

Biografije učesnika 22 saziva Grafičke radionice Sićevo 2024:

 

Džefri Sipel (Jeff Sippel) je internacionalni umetnik i američki grafičar. Diplomirao je na Univerzitetu (University of Wiskonsin-Eau Claire) 1976. godine i studirao na Tamarind Institutu od 1977. do 1979. godine. Po završetku studija na Tamarind institutu dobio je sertifikat za majstora štampara. Kasnije i MFA na Državnom institutu u Arizoni. Sipel je predavao u Druchaus EA Kuensen, radio je i kao glavni štampar u Ocean Vorks LEL i predavao na državnom Univerzitetu Ohajo. Sipel trenutno predaje na Univerzitetu u Misuriju, Sent Luis. Specijalizirao se za litografiju bez vode, njegov rad je uključen u mnoge renomirane kolekcije, uključujući Siminsonijan institut. Osim toga, Sipelova mnoga izlaganja uključuju predavanja u Sovjetkom Savezu, Finskoj, Južnoj Africi, Čileu, Belgiji, Poljskoj, Nemačkoj, Bugarskoj, Meksiku, Kanadi, i drugim mestima u Sjedinjenim Američkim Državama. Sipel je izlagao svoje radove na preko 200 izložbi po čitavoj Americi i svetu.

Džefti Sipel (Jeffrey Sippel) Fraternal 2, poliester litografska ploča, 50,8×40,64cm

Ljiljana Pavlović Dir (Lilya Pavlovic Dear) je rođena u Topoli , Oplenac. Diplomirala je na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. 1972 godine kao stipendista Britanskog Kauncila, završava posdiplomske studije na Chelsea College of Art u Londonu gde ostaje da živi do 1973. godine. Dve godine kasnije na poziv Austriskog ministarsva za kulturu učestvuje u slikarskoj nedelji Neu Galerie Johanen museumum u Gracu. Od 1974. do 1977. godine radi kao profesor na Univerzitetu u Los Anđelesu i živi u San Francisku i Los Anđelesu.Od 1978. godine živi na relaciji Pariz – Beograd. Njeni radovi se nalaza u mnogim privatnim i javnim kolekcijama u Evropi, Americi i Kini. Dobitnica je mnogih značajnih nagrada u zemlji, Francuskoj, Italiji i Kini za veliki doprinos u umetnosti. Učestvovala je na preko 300 kolektivnih izložbi širom sveta, samostalno izlagala više od pedeset puta u značajnim galerijama sveta.

Uvršćena je u rečnike umetnosti : Benezit, Pariz, Rečnik Akount, Drout Art Market kotacije u Francuskoj.Niška publika je imala priliku da se susretne sa njenim radovima na njenoj samostalnoj izložbi koju je priredila u Salonu 77 prošle godine.

Nebojša Lazić, Bez naziva, 2024, akrilik na platnu, 104x74cm

Jelena Jocić je rođena u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti Odsek grafike 1997., a magistrirala 2000. godine i stekla zvanje doktora umetnosti na Fakultetu likovnih umetnosti u okviru Univerziteta u Beogradu 2017. godine. Tokom osnovnih studija bila je dobitnik stipendije Republičke fondacije za naučni i umetnički razvoj podmlatka Srbije. U periodu od 1998 – 2002. godine radila je na Katedri za grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u okviru projekta za talentovana lica. Od 2003. radi kao profesor strukovnih studija na Akademiji tehničkih strukovnih studija- Beograd, Odsek dizajn. Do sada je priredila više samostalnih i učestvovala na preko stopedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada iz oblasti grafičke umetnosti. Njena dela su uvrštena u Otkupe umetničkih dela Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije (2005, 2014, 2015, 2016,2017). Član je umetničkog saveta i predsednik upravnog odbora Grafičkog kolektiva u Beogradu od 2011. godine kao i ULUSa od 1998.čiji je član upravnog odbora bila od 2022-2023.

Nebojša Lazić je diplomirao (1992), magistrirao (1996) i doktorirao (2015) na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Na dvogodišnjim specijalističkim studijama na Tamarind institutu za litografiju u Novom Meksiku, SAD, stekao je zvanje saradničkog štampara za grafiku. Dobitnik je nekoliko nagrada, stipendija i priznanja za doprinos u likovnoj i grafičkoj umetnosti u zemlji i inostranstvu. Do sada je priredio dvadesetri samostalne i devet autorskih izložbi u zemlji i inostranstvu. Redovni je član ULUSa od 1993.Tokom decenije boravka u Njujorku (1995-2006) Lazić je osnovao profesionalni litografski studio u kome je kao saradnički štampar sarađivao sa Rutgers Univerzitetom u Nju Džersiju, umetničkim studijom Donald Bečler, Stefan Din, Ana De la Porte, Rej Smit, senkler Semin… U profesionalnom grafičkom studiju Lower East Side je demonstrirao litografske tehnike. Od 2014. godine radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao stručni saradnik na predmetu crtanja, a od 2007. do 2014. radio je u istom zvanju na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno ima zvanje docenta na katedri za crtanje na Fakultetu umetnosti u Novom Sadu i na katedri za grafiku na Akademiji klasičnog slikarstva pri Univerzitetu EDUKONS u Sremskoj Kamenici. Lazić je osnivač Centra za grafiku u Novom Sadu 2008. gde je kroz niz projekata u saradnji sa domaćim i stranim umetnicima organizovao mnoge autorske izložbe u Novom Sadu, Pimu, Njujorku i Minhenu. Učesnik je brojnih stručnih simpozijuma u zemlji i inostranstvu.

Jasna Gulan Ružić je diplomirala 2002. godine i magistrirala 2007. godine u klasi prof. Slobodana Kneževića na Likovnom departmanu Akademije umetnosti u Novom Sadu, na Katedri za grafiku. Doktorske studije iz oblasti likovnih umetnosti završila je 2022. na istoj Akademiji, u klasi prof. Višnje Petrović. Od 2019. zaposlena je na Katedri za crtanje u zvanju docenta. Njena polja istraživanja su crtež, grafika, psihoanaliza umetnosti, konzervacija i restauracija. Aktivno izlaže od 1999. i do sada je izlagala na 22 samostalne i 76 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada za svoj rad iz oblasti crteža i grafike. Član je SULUVa, ULUSa, Grafičkog kolektiva Beograd, Društva konzervatora Srbije, Međunarodnog saveta za spomenike i spomeničke celine –ICOMOS i Filozofskog centra za psihoanalizu- CERIP. Od 2004. do 2019. bila je zaposlena u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu kao slikar – konzervator, radeći na projektima za istraživanje, konzervaciju i restauraciju pokretnog i nepokretneog kulturnog nasleđa u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Mađarskoj. Od 2020. je stručni saradnik Instituta za filozofiju i interdisciplinarne studije, Novi Sad, gde vodi kurs Psihoanaliza umetnosti.

Slobodan Radojković je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Skoplju 1992. godine. Poslediplomske studije grafike završio 1996. a doktorske umetničke studije 2016. godine na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Radi na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu u zvanju redovnog profesora za predmete Grafika i Grafika sa tehnologijom.Član je ULUSa od 1993. godine. Aktivno izlaže od 1993. godine i učestvovao je na preko trisa pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, dok je samostalno izlagao preko trideset puta u Srbiji, SADu, Kanadi, Italiji, Bugarskoj, Švajcerskoj. Svih ovih godina aktivno učestvuje u organizovanju mnogih značajnih manifestacija, poput dijaloga srpsko- italijanskih, srpsko-belgiskih umetnika, jedan je od osnivača niškog Grafičkog kruga i Grafičke radionice u Sićevu. Učestvovao je u radu velikog broja likovnih kolonija u zemlji kao i grafičkih radionica u inostranstvu od kojih će mo izdvojiti: Orhus, Danska, Grafički simpozijum „Knjiga – Bogen“, Åarhus Kunstakademi, Hjuston, SAD, University of Houston Clear Lake (sa prof. Biljanom Vuković), Albuquerque, USA, Summer Workshop of Aluminum plates Lithography, Tamarind Institute, University of New Mexico , Vercelli, Carnago, Italy, Residency and Workshop project “Low Budget Orchestra”, Rome, Italy, About the Lithography on Aluminum, Stamperia Ripa69. Dobitnik je nekoliko nagrada za likovnu i grafičku umetnost.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.