Lekar, slikar i pisac – Rajko Dragićević predstavio se Vlasotinčanima

Izložbom slika naročitog stila i senzibiliteta i zbirkom priča zanimljivog naslova („Čučuk Stana i druge priče“) i načina pisanja predstavio se vlasotinačkogj publici Rajko Dragićević, lekar iz Niša. Izuzetna posećenost te večeri (subota, 28. maj), nagovestila je prijatno i pozitivnim osećanjima ispunjeno okupljanje.

Otkud gost iz Niša u Vlasotincu, objasnio je Srba Takić, direktor biblioteke, u uvodnoj reči: „Na stolu koleginice primetio sam knjigu lepih korica. Uzeo sam je da bolje vidim ilustraciju koja mi se svidela, a ona je rekla da je autor slike i priča u toj knjizi upravo njen lekar, koji je zainteresovan da se predstavi u Vlasotincu. Naravno da sam to odmah prihvatio.“

Sa literarnim stvaralaštvom Rajka Dragićevića ove večeri nas je upoznao prof. dr Goran Maksimović, profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu: „Na poseban način ova knjiga je ogledalo samog autora. On kroz priče, pisane na njemu svojstven način, preispituje svet u sebi, oko sebe i iznad sebe.“

Sličnim tonom, Joškin Šiljan, slikar i kulturni radnik iz Grdelice, predstavio je izložene slike i likovno stvaralaštvo našeg gosta: „Da bi ste razumeli njegove slike dovoljno je da im pristupite otvorenih očiju i otvorenog srca“, bila je njegova poruka.

Govoreći o svom radu na umetničkom planu, Rajko Dragićević je priznao da mu je slikanje prirodniji način izražavanja, a da se na pisanje odlučio za vreme pandemije korone, „zbog viška vremena“!

Skromnog i nenametljivog u objašnjavanju svoga dela, publika je svojim interesovanjem ipak „naterala“ autora da kroz zanimljivi dijalog i međusobno izražavanje mišljenja i stavova dođu do saglasja u tumačenju viđenog i čuvenog. A ono bi moglo da se svede u jednu rečenicu – idejom megalopolisa čovek je uništio ideju humanog života, ali to ne znači da treba da se preda, već naprotiv – mora da se bori, da dokazuje da postoji.

piše Srba Takić

Takođe pročitajte

Veštine roditeljstva za mentalno zdravlje dece i mladih

U okviru ciklusa ”Veštine roditeljstva za mentalno zdravlje dece i mladih” u četvrtak 30. novembra sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.