Legendarni američki gitarista Mike Stern na Nišvilu

Prve večeri Nišvila, u četvrtak 10. avgusta nastupiće  sastav Balkan Union, koji predvodi mađarski gitarista – rođen u Srbiji Csaba Toth Bagi, a kao specijalni gost nastupiće i legendarni američki gitarista Mike Stern.

Mike Stern je jedan od najcenjenijih gitarista svoje generacije, o kojem dovoljno govori podatak da je šest od njegovih 16 solo albuma bilo nominovano za Grammy nagrade. Godine 1993. od strane magazina “Guitar player” proglašen je za gitaristu godine, 2007. godine je dobio prestižnu nagradu Montreal jazz festivala koja nosi ime Majlsa Devisa, a 2009. godine je uvršten na listu 75 najboljih džez gitarista svih vremena magazina “Down Beat”.

Posle studija na Berklee akdedmiji Mike Stern se 1976. pridružio legendarnoj grupi “Blood Sweat & Tears”, a dve godine kasnije ulazi u bend Bilija Kobama. Godine 1981. Majls Devis – jedan od najvećih džez muzičara svih vremena (koji je uvek nepogrešivo umeo da prepozna nadolazeće talente) poziva Šterna da se priključu njegovom bendu. Debi sa Majlsom bio je na koncertu u Bostonu koji je zabeležen na albumu “We Want Miles”.

Sa Majlsom je Štern ostao skoro tri godine, da bi se nakratko pridružio sastavu koji je predvodio takođe legendarni basista Jaco Pastorius, a onda se 1985. ponovo pridružio Majlsu Devisu. Sledeće godine je za “Atlantic” objavio prvi album pod svojim imenom (“Upside Downside”) na kojem su svirali Jaco Pastorius, David Sanborn i Bob Berg. Snimao je i nastupao kao član kvinteta Majlkla Brekera, ali i supergrupe “Brecker Brothers”  koju je čuveni saksofonista vodio sa svojim bratom – trubačem Rendijem Brekerom. Na sledećim Šternovim solo albumima gostovali su, između ostalih i: Peter ErskineDon AliasDennis ChambersJohn Patitucci,Jack DeJohnette, Michael Brecker,Richard Bona, Kenny Garrett, Bela Fleck, Randy Brecker, Chris PotterDave Weckl,Al Foster,Esperanza SpaldingRichard BonaVictor WootenAnthony JacksonDave HollandWill LeeVictor Bailey… ali i Šternova supruga – gitaristkinja i pevačica Leni Štern.Magazin “Guitar player” mu je 2012. godine dodelio priznanje “Certified Legend Award”, koje su osim njega dobili i Les PaulDuane EddyDick DaleLarry CarltonTommy Emmanuel… Sarađivao je i sa grupom “Yellowjackets”.

Gitarista i pevač Csaba Toth Bagi koji predvodi sastav Balkan Union dobro je poznat po svom moćnom glasu i strastvenom, tehnički  sjajnom sviranju gitare. Na njegovu izvornu bluz muziku a kasnije džez stil, veliki uticaj je imalo njegovo odrastanje na Balkanu i godine koje je proveo na medjunarodnim turnejama sa čuvenim gitaristom Al Di Meolom. Odrastao je u Srbiji, u porodici muzičara, koja se 1993, nastanila u južnoj Madjarskoj. Prvi, od pet solo albuma (u blues maniru) je objavio je kada je imao svega 16 godina, a kritičari u Mađarskoj, ali i širom Evrope Čabu su nazvali “madjarskim Geri Murom”.   Godine 2011.  Čaba je izdao svoj prvi Csaba Toth Bagi Balkan Union album “Aved Ivenda” sa originalnim kompozicijama u koje je kroz džez-blues  izraz utkao tradicionalni srpski, makedonski i madjarski  narodni melos sa autentičnim ritmovima. Projektu se priključuju i legende džeza: gitarista Al Di Meola, bubnjari Dave Weckl i Ernie Adams, saksofonista Butch Thomas, ali i kubanski perkusionista Gumbi Ortis, italijanski harmonikaš Fausto Beccalossija kao i  Vasil Hadžimanov – koji su svojim karakterističnim stilom sviranja doprineli ovoj jedinstvenoj fuziji džez muziciranja. Osim pomenutih muzičara, na koncertima Čabinog autorskog projekta “Balkan Union” ali i na anarednim albumima gostovali su iMike Stern, Trilok Gurtu, Gonzalo Rubalcaba, IsmailLumanovski…. Čaba je sa svojim postavama nastupao širom Evrope. Njegov trio CsaboWabo je izabran da predstavlja Madjarsku na “Jazz in the Park European Union Exhibition and Festival u Bangkoku, a na Segedinskim letnjim igrama u Madjarskojnastupio je kao specijalni gost u orkestru kojie vodio Ennio Morricone.

 

https://www.youtube.com/watch?v=-uOxv0gEwK0

Takođe pročitajte

Peti foto konkurs OBJEKTIVno Vranje – „Verski objekti(v)“

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, već petu godinu za redom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.