ponedeljak , 28 septembra 2020

Kupalište na Vučjanki – moglo je i bolje

Zanimljiv osvrt na uređenost omiljenog leskovačkog kupališta na reci Vučjanki “u maniru Mirka Alvirovića” dao je  na svom FB profilu izvesni Đura Leskovac pa ako vas put nanese uživajte u čarima ove planinske lepotice ali i obratite pažnju na opasnosti koje vrebaju.

Ako uopšte postoji nešto čime se u proteklom periodu svoje vladavine bavio gradonačelnik Cvetanović, a da pritom zaslužuje prelaznu ocenu, onda je to svakako ovo kupalište.

Zašto kažem prelaznu? Zato što je ovde samo majka priroda zaslužila 5+. Graditelji elektrane, možda jaku četvorku? A Cvetanović i njegovi dunđeri iz ALERA, jedva trojčicu. A uz samo malo više truda i pažnje i oni su mogli biti odlikaši. Ali kao i svemu drugom što je ostalo iza njih i ovom kupalištu je osnovni epitet, NEDOPRAVENO!

Nedostatak pijaće vode je naravno nedopustiv, ali ima tu još mnogo toga, pa ću krenuti redom:

– Oni koji gazduju ovim kupalištem, nikako nisu smeli da započnu sezonu bez ispiranja i čišćenja dna. Čak i maloj deci je jasno, da svako jezerce sa ovakvom branom predstavlja idealan taložnik. Pa smo tako dobili kupalište čije je dno prekriveno muljem, oštrim kamenjem i stenama koje su nanele prolećne bujice. Usled toga, umesto bistre planinske vode, voda u kupalištu je izuzetno prljava i barem 10 puta zamućenija nego pre vodopada. A samo dno je prilično opasno za hodanje, upravo zbog pomenutog kamenja.

– Ulazak u vodu je veoma nebezbedan, pre svega za decu, zbog nedostatka metalnih rukohvata. Cena takvih rukohvata je naravno zanemarljiva.

– Stepeništa koja vode do vode, kao i samo priobalje, su obrasla kupinom i drugim neugodnim travkama kojima tu svakako nije mesto. Siguran sam da bi stručna služba Zavoda za poljoprivredu, ovaj problem rešila veoma efikasno samo da je konsultovana.

– Betonsko-kamene staze, koje za sada izgledaju pristojno, već naredne godine će pokazati jasne znakove propadanja. Razlog je veoma prost, a zove se “posan” beton. Dakle, umesto da imamo kvalitetne staze koje će trajati decenijama, imali smo “kraduckanje” čije posledice će veoma brzo biti vidljive.

– Osnovna zamerka, pored one u vezi pijaće vode, je naravno prilazni put. Nebezbedan i nekvalitetan u tolikoj meri, da zaista čudi kako uopšte ima upotrebnu dozvolu. Takav put je nedopustiv za mesto koje privlači ogroman broj posetilaca.

Zaustavio bih se na ovome u iznalaženju mana kojih ima još podosta.

Da ne bude zabune, ja Cvetanoviću odajem priznanje jer je jedini koji je u proteklih nekoliko decenija, uopšte učinio nešto na revitalizaciji ovog bisera našeg kraja. Ali mu u isto vreme zameram na načinu realizacije istog. Jer takvo izvođenje radova i takva nedovršenost, jasno govore da oni koji su donosili odluke, nisu imali ni najmanju nameru da se ovde kupaju i njihova deca.

Nadam se ipak, da u kanjon Vučjanke zaista pristižu bolji dani. Nadam se i da je vest da je nekadašnji Balkanov objekat preko puta elektrane dobio novog vlasnika, zaista istinita. Jer ako sve što sam pobrojao smeta mojim prijateljima iz Vučja i Leskovca, zamislite koliko će tek smetati Momi Knezu i klijenteli koju on tu želi da dovede?

Đura Leskovac

Takođe pročitajte

Dani turizma u Nišu – Besplatne vožnje i razgledanje grada

U okviru DANA TURIZMA U NIŠU, u organizaciji Turističke organizacije Niš, građanima, posetiocima i turistima …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.